Szakonyi Péter: akinek volt 11,2 milliárd forintja, az felkerülhetett a 100 leggazdagabb magyar listájára

HírKlikk 2021. június 13. 13:40 2021. jún. 13. 13:40

Hét új név van az idei száz leggazdagabb magyar között – mondta a KlikkTv-nek Szakonyi Péter újságíró, A száz leggazdagabb magyar című kiadvány felelős szerkesztője, tulajdonosa. Mint mondta, 2021-ben 10 százalékkal emelkedett a bekerülési küszöb.

A száz leggazdagabb magyart felvonultató lista szereplői változatos üzleti aktivitást mutatnak, van építőipari, biztosítási alkusz cég, de vannak, akik jelentős élelmiszeripari disztribúciós hálózatot hoztak létre – mondta Szakonyi Péter a KlikkTv-ben.

„Az idei kiadvány számítását nagyban megkönnyítette, hogy Mészáros Lőrincnek van egy igen jelentős tőzsdei cége, az Opus Nyrt. és most jön létre egy állami szuperbank, amelyben neki jelentős részesedése van. A fuzionáló MKB Bank, Budapest Bank és Takarékbank értékét is felmérték, 740 milliárd forintra taksálták, így a két cégből már egy 260 milliárdos vagyon kerekedik ki és akkor még nem beszéltünk az építőipari és vasúti cégekről, amelyekben érdekeltsége van Mészáros Lőrincnek, de emellett van még 2-300 cége.”

Mészáros Lőrinc egyébként 2013-ban került fel a listára. Szakonyi Péter megjegyezte, nem érti, miért mondta a miniszterelnök, hogy a listán szereplők 80 százaléka baloldali, mert a lista nem politikai alapon készül. Ebben az esetben nincs jobb- és baloldal, a pénzek nem jobbról és balról jönnek. Azt viszont figyelembe veszik, ha valaki nem szeretne a listára kerülni, bár – tette hozzá –, van, aki ezzel ellentétben, szeretne felkerülni.

A szerkesztő az új nevek közül kiemelte Gál Miklóst, aki a Mészáros-féle cégcsoportnak volt a vezérigazgatója. Ő szintén ebben a megabankban részesedik jelentősen, de rengeteg más vállalkozásban is érdekelt. Új név még Keszthelyi Erik, aki mindössze 37 éves. Nála csak egy ember fiatalabb a listán, Tiborcz István, aki a 39. helyen van. Szakonyi Péter rámutatott, az ő vagyongyarapodása nem olyan tempós, mert beruházási fázisban van, ennek később lesz eredménye.

A pandémia időszakában furcsa eredmények születtek – tette hozzá. A gazdagok jelentős részénél igen erőteljes gyarapodást idézett elő a járványhelyzet, de vannak olyan szektorok, ahol visszaestek, ilyen a szállodaipar illetve a gépkocsikölcsönzés is.

Forrás: Hírklikk