Számoljon velünk! Bérkalkulátort készített az MSZP

HírKlikk 2021. május 1. 12:26 2021. máj. 1. 12:26

Az MSZP adómentessé akarja tenni a minimálbért és csökkenteni az alacsony fizetések adóit. Bérkalkulátort készített, ahol mindenki, aki havi bruttó 321 000 forintnál kevesebbet keres, megnézheti, mennyivel többet vinne haza a javaslat életbelépésével – jelentette be Komjáthi Imre, a párt elnökhelyettese május 1. alkalmából online sajtótájékoztatón.

A kalkulátort ezen az  oldalon lehet megtalálni. Az MSZP javaslata 2,3 millió embert érint – mondta Komjáthi.

„A probléma az alacsony fizetés, a megoldás pedig az adócsökkentés. Ezért azt akarjuk, hogy legyen adómentes a minimálbér, és csökkenjenek az alacsony fizetések adói” – jelentette ki.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be ennek érdekében, a kalkulátort pedig azért készítette, hogy a bruttó 321 000 forintos mediánbér alatt keresők megtudhassák, mennyivel emelkedne a bérük az MSZP javaslata alapján.

„Szerintünk nem igazságos, hogy a minimálbérből élőktől ugyanakkora mértékű adót vesz el az állam, mint a fideszes oligarcháktól. Mi az MSZP-ben úgy gondoljuk, hogy a minimumból már nem szabad elvenni!” – mondta az elnökhelyettes.

Az MSZP szerint mindenkinek jár a tisztes megélhetés, ezért kezdeményezték a minimálbér adómentessé tételét. Javaslatukkal a minimálbéren dolgozók akár évi 300 000 forinttal is több fizetést vihetnének haza a családjuknak – emelte ki.

Mint mondta, Orbán Viktor kormányzása alatt „a Fidesz letört azoknak a kenyeréből, akik éhesek, és teletömte azoknak a hasát, akik jóllakottak”.

„Szerintünk ez így nincs rendben! Nem igazságos a jelenlegi elosztás!” – jelentette ki.
Elmondta: jelenleg az Orbán-kormány kimagaslóan magas adóval sújtja a magyar minimálbért, amely az Európai Unión belül a sereghajtók közé tartozik, a visegrádi országok között pedig a legalacsonyabb.

„Ezen pedig mi változtatni akarunk!” – szögezte le Komjáthi.

Rámutatott: ha a kormánypártok támogatnák pártja javaslatát a Parlamentben, akkor rövid időn belül mindenki megkaphatná ezt az emelést. Azonban, mivel „ismerjük a Fideszt”, a garanciát a dolgozók számára ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti – mondta.

Kiemelte: az MSZP Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjának legfontosabb ígérete, hogy 2022 után adómentessé teszik a minimálbért.