Szanyi: hazaárulásban legjobb a szélsőjobb

HírKlikk 2019. május 19. 12:32 2019. máj. 19. 12:32

Vasárnap dönteni lehet, hogy a szélsőjobboldali handabandázó kormányzást, az orosz pénzek befolyását vagy a Szociális Európát válasszuk - mondta az osztrák kormányválsággal párhuzamot vonva Szanyi Tibor.

Orbán Viktor két hete még azt ajánlotta Európának, az történjen ott is, ami Ausztriában. Akkor még nagyon nem értettünk egyet vele, de tegnap óta igen: a szélsőjobb eltakarodik a színről - jelentette ki Szanyi Tibor vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP EP-képviselője Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnökére utalt, aki szombaton lemondott alkancellári tisztéről, miután egy 2017-ben készült videó került napvilágra, amelyen egy orosz milliomos nőnek ígért osztrák állami beruházásokat viszonzásul, ha megvásárolja számára a legnagyobb példányszámú újságot.

A botrány miatt Strache után a kormány is lemondott, Sebastian Kurz kancellár bejelentette, felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal, előre hozott választásokat fognak tartani. Szanyi erre utalva megjegyezte, Ausztriában már annak említésébe is belebukik egy kormány, ami Magyarországon napi valóság. Magyarországon is a szélsőjobboldali kormány van, ahogy Ausztriában, amelyet - ahogy Salvinit, Marine Le Pent, vagy a korábbi Jobbikot - gyengéd szálak fűznek Oroszországhoz. Szanyi kifejtette, nem hiszi, hogy Orbán valóban azonosul ezzel az ideológiával, inkább alkalmi szélsőjobbosnak tartja, akit a pénz motivál.

Hozzátette, az ügynek van egy tanulsága azon túl, hogy most már világosan látszik, kik Orbán barátai és miket művelnek: hazaárulásban Magyarországon a szélsőjobb a legjobb. Kiemelte, jövő vasárnap az emberek dönthetnek arról, hogy a handabandázó kormányzást, a szélsőségesek és az orosz pénz nyomulását akarják támogatni vagy a demokratikus Szociális Európa felé akarnak menni.

Emlékeztetett arra, az Európai Unió már folytatott vizsgálatot az orosz befolyásról, ennek eredményeként felmondták a stratégai partnerséget Oroszországgal. Szanyi ígéretet tett, megválasztása esetén első dolga lesz jelentést készíteni az orosz befolyásolási kísérletekről és a választásokra tett hatásairól.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az osztrák kormányválságra utalva úgy fogalmazott, előbb-utóbb a magyar emberek is ki fogják kényszeríteni, hogy azt a hazaáruló bűncselekmény sorozatot, amit Orbán Viktor kormányzásnak nevez, megfelelőképpen jutalmazzák.

Forrás: Hírklikk