Századvég: Európa élmezőnyében van a magyar gazdasági akcióterv

HírKlikk 2020. április 16. 05:54 2020. ápr. 16. 05:54

A koronavírus-járvány miatti, 9 ezer milliárdos magyar gazdaságvédelmi akcióterv megközelíti a tavalyi magyar GDP 20 százalékát, Európa élmezőnyébe tartozik, megfelel a hasonló spanyol, olasz, cseh intézkedéseknek – erről beszélt Szakáli István Loránd, a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza, az M1 aktuális csatornán, szerda este.

Az akcióterv elsősorban a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését célozza – például a cégek rövidített munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatásával. Ám ez nem lehet eltúlzott, mert akkor a munkaadó és a munkavállaló is „hátradőlhet, és ezt jó lenne elkerülni". Akkor jó a támogatás, ha az érintettek azt érzik: van állami segítség, de nekik is cselekedniük kell – fejtegette a szakember.

Megjegyezte: a túl bőkezű támogatás másik káros következménye lehet, hogy akadályozza a válsághoz kapcsolódó gazdasági szerkezetváltást.

A szakember rámutatott: a kormány nem keveri a gazdaságpolitikát a szociálpolitikával, de a kihívásokra adandó reakciókhoz szükséges mozgástér megvan.

Forrás: MTI