Százezrek tüntettek Lengyelországban az abortusz szigorítása ellen

HírKlikk 2020. október 31. 06:00 2020. okt. 31. 06:00

Elözönlötték Varsó utcáit a tüntetők, és továbbra is azt követelik, hogy vonja vissza a lengyel kormány a héten bejelentett törvényt, ami gyakorlatilag teljesen alkotmányellenessé tenné a terhességmegszakítást.

hvg.hu szerint a tömeget nehéz megbecsülni, de már a szerda esti tüntetés esetében is 430 ezer résztvevőt saccoltak. Valószínűleg minden eddiginél nagyobb abortusztörvény-ellenes tüntetés zajlott este Varsóban. A képek alapján Lengyelország fővárosának utcáit elözönlötték a tüntetők, akik azt szeretnék elérni, vonja vissza a lengyel kormány a héten bejelentett törvényt, ami gyakorlatilag teljesen alkotmányellenessé tenné a terhességmegszakítást.

A tömeg főleg fiatalokból állt, sokan táblákkal érkeztek, amiken a testük feletti rendelkezéshez való jogot követelik, mások pedig a szélsőjobboldali kormánypártot, a PiS-t szidják.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a tüntetés láttán azt írta: Nincs még veszve Lengyelország.

A tüntetőket nacionalisták (feltehetően futballhuligánokkal soraikban) vegzálják, fekete ruhában és görögtüzekkel érkeztek.

 

Andrzej Duda elnök, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő a kedélyek csillapítására, a tüntetések felfüggesztésére hívtak fel. Morawiecki ismételten járványügyi érveket hozott fel. Közölte azt is: az egy hete a koronavírus-járvány miatt meghirdetett gyülekezési tilalom ellenére nem akarják feloszlatni a tömeget, mivel "a nagyon fiatal tüntetők életkora miatt ez jelenleg nem lenne a helyes megközelítés". A kormányfő úgy látta: párbeszédet kellene elkezdeni az elnök aznap benyújtott törvénymódosító javaslata alapján.

Rafal Trzaskowski ellenzéki varsói főpolgármester a tüntetésen rögzített videóüzenetében támogatását fejezte ki a tiltakozók iránt. Úgy vélekedett: a párbeszéd előfeltétele a múlt heti alkotmánybírósági döntés visszavonása.

A varsói főpolgármesteri hivatal kezdeményezésére a főváros egyik jelképeként tartott, sztálini időkben épített Kultúrpalota homlokzatára a jelenlegi tüntetések jelképét, a vörös villámot vetítették.

A lengyel elnök az abortuszszabályzást módosító tervezetet nyújt be

Az abortusz feltételeit módosító tervezet benyújtását jelentette be pénteken Andrzej Duda lengyel államfő, a javaslat szerint az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik.

Az MTI azt írja, a lengyel államfői hivatal honlapján olvasható nyilatkozat szerint a tervezet összhangban van a beteg magzatok művi vetélését alkotmányellenesnek minősítő, a minden embernek életjogára hivatkozó múlt heti alkotmánybírósági döntéssel.

Az alkotmányellenesnek talált előírás lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok "nagy valószínűséggel" megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az így megfogalmazott kivétel alapján tavaly több mint ezer terhességmegszakítást hajtottak végre, a leggyakrabban Down-szindrómás magzatokon.

A szóban forgó kivételen az államfői javaslat szerint úgy szűkítenének, hogy ez csak az úgynevezett letális károsodásokra vonatkozna, vagyis akkor tenné lehetővé az abortuszt, ha a prenatális vizsgálatok "magas valószínűséggel" megállapítják: a gyermek holtan fog megszületni, illetve olyan károsodással, amely "elkerülhetetlenül és közvetlenül" a gyermek halálát okozza az alkalmazott terápia ellenére.

Forrás: hvg.hu