Szegény japánok – soviniszta rémhírterjesztés alanyai lettek

NVZS 2020. június 5. 18:10 2020. jún. 5. 18:10

Kíváncsi vagyok arra, hogy indítanak-e a magyar hatóságok rémhírterjesztés indokával eljárást/nyomozást a Facebookon és a YouTube-on terjesztett videó miatt: a durván 3 perces felvétel a japán parlament ülésének momentumait mutatja, magyar felirattal ellátva, amely azt állítja, hogy a tokiói törvényhozásban június 2-án megemlékeztek – s nem is akárhogyan – „a magyarokat ért szörnyű tragédiáról”, Trianonról. Az évekig Japánban élt szakértő azonban óva int attól, hogy ezt a kamut elhiggyük.

„Figyelem! Aki látja (látta) a japán parlament költségvetési szakbizottságának üléséről (igen kezdetlegesen) összevágott 3 percig tartó ’filmjét’ magyar feliratozással, nevessen egy jót. A magyar szöveg ugyanis trianoni együttérzésről, turáni rokonságról szól, miközben a képviselők a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket elemzik, illetve ezeket kommentálják. Vagyis: az egész videó szövegaláírása kamu, hazugságsorozat, finomabban: kitaláció” – szögezte le Ferber Katalin Facebook-posztjában

Ő pedig tudja, hiszen 1993–tól, évtizedekig, egészen a közelmúltig Japánban élt és dolgozott, több egyetemen is tanított. Könyvei, tanulmányai jelentek meg Japánról,. Azon kevés magyarok egyike ő, aki japánul beszél, azaz érti, hogy mi hangzik el a 3 percben.  Nem úgy, mint a videó célközönsége, a magyarok zöme, akik nem ismerik a távol-keleti ország nyelvét.

A videó felirataiból nem kívánunk idézni, aki kíváncsi rá, nézze meg a mellékelt linken. Nem mintha nem lenne véleményünk róla, csak éppen hazugságokat nem kívánunk terjeszteni.

Arra viszont szeretnénk választ kapni, hogy ki követte el ezt a hírhamisítást – amit ugye a törvény komolyan büntet. Elvben legalábbis, de hogy szelektíven, az biztos.

Nem is olyan régen a valóságról szóló Facebook-posztok közzétevőit emiatt meghurcolták, de a botrány miatt, utóbb még az ügyészség is azt közölte, hogy nem követtek el semmit. Mindenesetre jó lenne, ha a hatóságok ezúttal rémhírterjesztésért eljárást/nyomozást indítanának, s kiderítenék, kinek a műve ez a három percnyi tömény soviniszta, uszító hazugság. Nagyon – kellemesen – meglepődnénk, ha ez bekövetkezne – de erős a gyanú, hogy nem fog.