Szégyen az álarc mindkét oldalán

Puzsér Róbert 2020. február 19. 12:24 2020. feb. 19. 12:24

Az RTL Klub Álarcos énekes című produkciója nagyjából nézhetetlen. A fellépők zendülésénél csak a zsűrinek látszó nyomozók túlzó gesztusokkal megjátszott elragadtatása kellemetlenebb.

Némi rossz minőségű szórakozás forrása lehetne, ha tudható volna, ki az a hírhedt celeb, aki a képernyőn zajló szégyentelenkedésért felelős, ennek a műsornak azonban az a koncepciója, hogy a fellépők nem látszanak, így a teljesítmény hiányát ezúttal még csak nincs is kire fogni. Rendkívül kínos, ahogy Istenes Bence műsorvezető és a pojácáskodók kilétét nyomozó zsűri permanens extázisban őrjöng az emberi méretű bábok láttán. Az éneklő plüssfigurák szórakoztatóipari értéke kilencéves kor felett köztudottan meredek zuhanásba kezd, az pedig, hogy a résztvevők kénytelenek lépten-nyomon jelezni, hogy ami a nézők szeme láttára zajlik, milyen nagyszerű mulatság, végképp leleplező. A szórakozás mögül az erőlködés átszaglik – de sebaj: a tömeglélek öntőmunkásai addig adják el a hamisságot valóságként, míg akként nem funkcionál.

A nyomozók szellemesnek szánt párbeszédei és nyilvános senkikre vonatkozó kommentárjai képeznék a műsor élményének velejét, ezek közül azonban csak kevés kerül adásba – Sebestyén Balázs jobbára egyedül aratja le a hazai bulvármezőny ismeretének kétes dicsőségét, az ő gúnyos megjegyzései képezik a legtöbbet, amit ez a műsor nyújtani tud – ezt azonban heti húsz órán át hallgathatja a rádióban, aki akarja. A semmi felett előadott, indokolatlan mértékű, harsány jókedv élményében bármelyik reggel bárki részesülhet – egy szórakoztató showműsortól ugyanez fájdalmasan kevés. A jobb érzésű néző a résztvevők egyikének helyében sem szívesen lenne, de az énekesek legalább nem égetik az arcukat ezzel.

Az élmény arra mindenesetre alkalmas, hogy láthatóvá váljék, mit azonosítanak a kereskedelmi tévések szórakoztatásként és a magyar társadalom ízléseként. Amit szórakoztatásként azonosítanak, az őket minősíti; amit a társadalom ízléseként azonosítanak, abban pedig az ilyen színvonalú műsorok minden adásával egyre inkább igazuk lesz.