Szekeres Imre: többet akarunk, mint kormányváltást

HírKlikk 2021. december 2. 12:31 2021. dec. 2. 12:31

Mindenki várta már, hogy érdemben kezdődjön el a kampány, hiszen négy hónap van a parlamenti választásokig – mondta a KlikkTV Mélyvízben című műsorában Szekeres Imre. Az MSZP politikusa arról beszélt, hogy Jászapátin az ellenzéki pártok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jászsági vezetői megalakították a „Jászságért" kampánytanácsot, mert támogatni akarják az előválasztáson nyertes Kertész Ottó kampányát.

A „Jászságért" kampánytanács az első ilyen helyi kampánytanács az országban, a szövetségesek „Korszakváltást!" címmel közös nyilatkozatot is kiadtak. Ebben azt írták, mindent megtesznek azért, hogy Magyarországon több mint kormányváltás, politikai korszakváltás legyen.

A kormányváltás sima, demokratikus váltás, a rendszerváltás az, ami alapjaiban mindent megváltoztat és a kettő között van a korszakváltás az MSZP értelmezésében – magyarázta Szekeres Imre. „Véletlenül sem szeretnénk megkérdőjelezni a parlamenti demokrácia intézményeit. Ebben benne van egy alkotmányos forradalom, de az is, hogy más társadalmat akarunk, amely igazságosabb, szolidárisabb, ezért neveztük el politikai korszakváltásnak.”

„Nem felfordulást akarunk, nem vissza akarunk menni a rendszerváltás előtti időbe, de többet akarunk, mint egy kormányváltást.”

12 év nagyon hosszú idő, az már korszak – jelentette ki az MSZP-s politikus. Beivódik az emberekbe a jó és rossz oldala egyaránt. Nem lehet úgy tenni, mintha semmi nem történt volna és úgy folytatni, mint 2010-ben – tette hozzá.

„Egy ezer fős faluban vagy egy hétezer lakosú városban, ahol mindenki ismer mindenkit és politikai elnyomás van, ahol utánadnyúlnak, ha ellenzéki véleményed van, kirúgatnak az állásodból, ahol a gyereket nem veszik fel az iskolába, ez Budapestről nem látszik, de szörnyű helyzet.”

Szekeres Imre elmondta, most egy választókörzetről van szó, ahol 18 jász településhez hozzácsatolták Újszászt és Tiszasülyt. A domináns város Jászberény, a választók 30 százaléka ott lakik, egy iparosodott, fejlett város.

„Pócs János a fideszes jelölt, aki nagyon erőszakos, nagyon agresszív ember, mindent maga alá akar gyűrni, ami nagyon idegen ennek a környezetnek. Engem a billegő körzet megnevezés nagyon zavar. Tudom, hogy sok okos politológus és újságíró használja, de a magyar választási rendszerben mind a 106 körzet egyaránt fontos és mind a 106 körzetben szavaznak a listára. Ha még egyéni mandátumot nem is lehet nyerni, akkor sem mindegy, hányan szavaznak a listára a győztes kompenzáció miatt.”

A Fidesz fölénye nagyjából három-négy százalék, ezt kell leküzdeni, ami nem lehetetlen – tette hozzá a szocialista politikus. „A fő eszközünk a találkozás és a beszélgetés, a fizikai és az online térben is. A kis falvakban szintén fontos ez utóbbi. Ott is nagyon sokan tájékozódnak internetről, el kell jutni hozzájuk, ott kell lenni. Az előválasztási kampányban volt olyan, hogy elértünk 14-15 ezer embert.”

Dr. Kertész Ottó töltött már be köztisztséget az elmúlt 30 évben, amikor Jászkiséren élt. Abban az időben megválasztották önkormányzati képviselőnek, amikor Jászberényben lakott, akkor egy rövid ideig vállalta az alpolgármesterséget, de nem pártpolitikusként, hanem mint közéleti ember, tehát van ilyen tapasztalata. Most praktizál, egy kisállatorvosi rendelője van, a fél világ hozzá viszi a kutyáját, macskáját – mutatta be a jelöltet.

A kampánytanács feladata, hogy nem egyedül az MSZP-s politikusok jussanak el az emberekhez – mondta arról, hogy mi a céljuk. „Ha csinálunk rendezvényt vagy kitelepülést egy adott helyen, mindegyik párt legyen ott. Amikor elindítunk az online térben egy akciót, egy hírt, azt mindenki adja tovább, amikor valamilyen akcióra készülünk, abban mindenki legyen benne. Ez az erők egyfajta összeadása. Ahol van MMM ott őket is be kell vonni, sőt, más civil szervezetekben is gondolkodunk, mert ez ad társadalmi felhajtóerőt.”

„Ez egy óriási üzenet, látják, hogy ezek tényleg együtt csinálják.”

Mindenki beszáll, összetoljuk a személyi erőforrásokat, az ötleteket – tette hozzá. „Még decemberben közösen megcsináljuk a jelölti programot, a kampánytervet, nemcsak technikai, hanem politikai értelemben is és olyan összehangolt mozgás lesz, amiben ez a kölcsönhatás érvényesülni tud.”

Ebben a választókerületben öt-hat olyan téma van, ami virulens kérdés, és ezekre akarunk megoldást ajánlani. Ilyen például, hogy minden településen legyen háziorvos, merthogy nincs, vagy minden településen legyen ingyen wifi – emelt ki két fontos területi problémát Szekeres Imre.

„Helyben a konkrétumok számítanak, nem az általános dolgok.”

Forrás: Hírklikk