Székesfehérvár közterületein mától kötelező maszkot viselni

HírKlikk 2020. április 10. 16:45 2020. ápr. 10. 16:45

Közterületen kötelező a maszk viselése, egymástól tíz méter távolságot kell tartaniuk az embereknek, háziállatot sétáltatni csak a lakóhelytől legföljebb 1000 méter távolságra és fél óráig lehet. A többi között ezek a rendelkezések érvényesek Székesfehérváron hétfőn estig, de Cser-Palkovics László polgármester azt javasolja az embereknek, hogy húsvét után is tartsák be a hétfőn estig érvényes szigorúbb szabályokat.

Azt atv.hu cikke szerint, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András élt a kormány által adott szigorítási lehetőségekkel: tíz méteres távolságban egymástól lehet csak az utcán tartózkodni, kötelező maszkot hordani, a közterületről pedig kitiltják a gyerekeket. A polgármester közlése szerint, „pénteki napon 14:00 órától április 13-án (hétfőn) 24:00 óráig a közterület használatára vonatkozó – az állami szabályokhoz képest további – szigorításokat rendeltem el, és – a kedd utáni időszakra is tekintettel – ajánlásokat fogalmaztam meg".

Ennek értelmében, Székesfehérváron a közterületeken és közparkokban tartózkodni, illetve a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet, valamint mindenfajta csoportosulást kötelezően kerülni kell. A 18 év alattiak 20 órától másnap reggel 6 óráig nem használhatják a közterületeket, háziállatot sétáltatni kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 perc időtartamban lehet.

Szintén a szigorítások közé tartozik, hogy közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, más személytől legalább tíz méteres távolságot tartva lehet tartózkodni, sporttevékenységet kizárólag egyedül, és csak a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, és más személytől legalább tíz méteres távolságot tartva lehet végezni. A közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

A polgármester úgy tapasztalja, hogy az emberek többsége támogatja a szigorúbb intézkedéseket, és bár csak rövid időre írhatja elő kötelezően, javasolja, hogy húsvét után is ez alapján járjanak el az emberek.