Szél Bernadett: „nincs hova hátrálnunk, ha féltek, mi sem tudunk segíteni”

HírKlikk 2020. szeptember 17. 18:23 2020. szept. 17. 18:23

A begyűjtött konzultációs íveket élőláncban tervezték eljuttatni a Clark Ádám térről a Sándor palota elé – Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők felszólítására. Az élőlánc elmaradt, de a begyűjtött kormánypropaganda kellő mennyiségben felkerült. A demonstráció végén, a jelentős számú konzultációs tömbökből jelképes falat húztak a miniszterelnöki rezidencia elé. A felszólalók október 23-ára tüntetést hirdettek. 

Hadházy Ákos rövid felszólalásának leghatásosabb mondatával tüntetést hirdetett október 23-ára a Kunigunda utcai MTVA székház elé, remélve, hogy ha 10 000 helyett összegyűlne 100 000 ember, az az Orbán-rendszer azonnali végét jelentené – amiben természetesen bízik.

Szél Bernadett köszönetet mondott mindenkinek szerte az országban, akik segítették a kérdőívek begyűjtését – közel negyedmillió propagandaanyag ért el hozzájuk. Lényegesnek tartotta kiemelni, hogy mindez azzal együtt sikerült, hogy nem pártpolitikai akcióként hirdették meg, de szinte mindegyik párt aktivistái kivették a részüket. Külön kiemelte a civil szféra erős támogatását, ahonnan spontán elkötelezettségből megindult a gyűjtés, hogy kivehessék a részüket s kormánnyal szembeni ellenállásból – egyenként, név szerint említve köszönte meg a civilszervezetek támogatását.

Szél szerint, ez az embereket hosszú időre összekovácsoló akció bizonyítja, hogy létezik az a másik Magyarország, amelyik változást akar. Felemlítette, hogy személyesen kereste fel Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, aki folyamatosan támadta a konzultációs ívek begyűjtését, annak jogszerűségét és szemtől szemben, pontról pontra utasította vissza a vádakat. Felszólalásában felháborodva osztotta meg a kérésüket követő kormányzati tiltást, amivel nem engedélyezik a számukra a valóban visszaküldött konzultációs ívek számának ellenőrzését – ez gyávaság, jellemezte egyetlen szóval a helyzetet. 

A saját példáját említve, arra biztatta a jelenlévőket s a kormánnyal elégedetleneket, hogy ne féljenek, mert akkor nem tudnak segíteni. Álljanak egymás mellé, beszéljenek, keressék őket, hogy elmondhassák a tapasztalataikat, csak így lehet meghátrálásra kényszeríteni a kormányt – a félelem nem lehet úrrá Magyarországon.  

A demonstráció végén a jelentős számú konzultációs tömbökből jelképes falat húztak a miniszterelnöki rezidencia elé.