Szél Bernadett: Szijjártóból a Kínai Kommunista Párt beszél

Harkai Péter 2020. július 16. 09:52 2020. júl. 16. 09:52

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Szél Bernadett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentését – a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása ügyében. A mára 1700 milliárdra tervezett, Mészáros körét is érintő beruházás részleteit tíz évre titkosítja a kormány. Szél Bernadett nem akar addig várni.

A független képviselő közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint elutasították a kérelmét, s az indoklást is megosztotta a közvéleménnyel. Mint írja, a Központi Nyomozó Főügyészség ahelyett, hogy nyomozásba kezdett volna — amit azért meg szoktak tenni, már csak a látszat kedvéért is — és bekérte volna azokat a dokumentumokat, amiket titkolnak és nem hajlandóak kiadni, a lehető legabszurdabb érveléssel utasította el a feljelentést.

Az indoklásuk szerint, azért nem lehet megindítani a nyomozást ismeretlen tettes ellen sem, mert a kormány „az egyezmény megkötése, illetve a költségvetési előirányzatok közötti átcsoportosítás tárgyában meghozott döntései révén, nem vagyonkezelési tevékenységet végzett.” /.../ S „a kormány tagjai büntetőjogi értelemben nem tekinthetők a központi költségvetés kezelésével megbízott személyeknek, az e tárgyban meghozott közhatalmi döntéseik a közvagyonra vonatkozó, olyan tulajdonosi rendelkezések, amelyek a hűtlen kezelés megállapításának alapjául szolgáló vagyonkezelői kötelezettség megszegésének nem tekinthetők.”

Szél Bernadettet éppen a konzultációs kérdőíveket gyűjtő kampánya közben, Solymáron értük el, arról érdeklődve, hogy az elutasítást követően, milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy a kínai érdekeltségre szánt hatalmas összegű közpénz részletes felhasználása mégis nyilvánosságra kerülhessen.

Ami most történik, az a hazaárulás minősített esete – válaszolta megkeresésünkre a független országgyűlési képviselő. Képtelenség egy olyan formációval egyetérteni, amelyik a törvénybe beleírja, hogy bármilyen idegen hatalom jóváhagyása kell ahhoz, hogy a magyar adófizetők a saját befizetéseikkel kapcsolatban információhoz jussanak. Az ilyen hatalmat el kell kergetni. Egy ilyen hatalom nem autonóm és nem szuverén, még ha képmutatóan arról is beszél, hogy a magyar érdekeket képviselik. A Budapest-Belgrád vasútvonal körüli maszatolás és sumákolás bebizonyítja, hogy szó sincs a magyar érdekek képviseletéről.

– Varga Mihály a részemre eljuttatott válaszában kijelentette, hogy konzultált Szijjártó Péterrel és úgy vélik, az a magyar állam érdeke, hogy ennek a beruházásnak a részleteiről ne értesüljenek a magyar emberek. Ez kizárólag a Kínai Kommunista Párt válasza lehet az én kérdésemre. Most ott tartunk, hogy Szijjártó Péterből a Kínai Kommunista Párt beszél – nyilatkozta portálunknak Szél Bernadett. 

Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tehet, egyáltalán maradt-e lehetőség az ügy továbbvitelére, megerősítette, hogy a kormányzati presszió ellenére sem áll le. Jogi konzultációt követően, úgy döntöttek, hogy a hitelszerződés megismerésére irányuló, közérdekű adat kikérésével kapcsolatos beadvány elutasítása miatt új eszközökkel kényszerítik a kormányt színvallásra – ezt az elkövetkező 30 napban megteszik. Ezt már nem utasíthatják el jogi mellébeszéléssel, mivel közpénzekről lévén szó, ennek megismertetése felülír bármifajta üzleti érdeket, amit el akarnak titkolni. Ráadásul mindez nem Mészáros Lőrinc magánprojektje – még ha haszonélvezője is Orbán strómanja –, hanem a magyar adófizetők pénze, aminek a felhasználását joguk van megismerni.

Hogy mindebben mennyi lehetőséget lát, Szél Bernadett egyértelműen bizakodó, mivel eldöntött tény, hogy bírósághoz fordulnak. Van esélyük győzni és amennyiben a magyar igazságszolgáltatás ismét szabotálná a tények megismerését, azonnal az uniós bírósághoz fordulnak az ügyben:

– Mindebben azt is feladatomnak érzem, hogy Magyarországon minden szavazóhoz, még a Fidesz-hívőkhöz is eljusson annak a híre, hogy a magyar kormány jóvoltából milyen erős a Kínai Kommunista Párt befolyása Magyarországon. Rengeteg embert érzek magam mögött ebben az ügyben, egészen odáig, hogy a szavazókörzetemben egy eddig fideszes szavazó megkeresett azzal, hogy közölje, 2022-ben már máshová szánja a voksát, mert a Fidesz ebben a kínai kérdésben akkora hibát vétett, hogy nem érdemli meg a további bizalmat. Olyan pártra nem tud szavazni, amelyik kommunista befolyás alatt áll. Hongkong példája bizonyítja, hogy a Kínai Kommunista Párt nem tiszteli a nemzetközi szerződéseket, mivel kötelezettségük lett volna a hongkongi autonómiát biztosítani. Láthattuk, hogy milyen zavargások törtek ki amiatt, hogy Kína egyszerűen keresztülgyalogolt a szigetországgal kötött egyezményen. Ezek után, mit remél az Orbán-kormány ettől a formációtól...? Hogy majd az Orbán Viktorral kötött megállapodást tisztelni fogják és betartják?

Meggyőződésem, hogy ezért sem merik nyilvánosságra hozni a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződéseit, mert az a mód, ahogy a kínai partnerek közlekednek, teljesen más, mint amit Európában megszoktunk és már formálódik is egy erős ellenállás és szövetség a kínai befolyással szemben, mert nem tudják elfogadni a nyugati országok, hogy a kínai érdekeket a magyar kormány kontrollálatlanul megjelenítse. Nagyon veszélyes játékot játszik Orbán és ezt mindenkinek meg kell ismernie – nyilatkozta Szél Bernadett a Hírklikk megkeresésére.