Szelényi: mindenkinek javasolt az oltás felvétele, annak is, akinek műtétje lesz

Millei Ilona 2021. augusztus 9. 17:25 2021. aug. 9. 17:25

Vakcinát alapvetően az nem kaphat, akinek valamilyen kimutatott allergiája van az oltás bármelyik ható-, vagy vivő anyagával kapcsolatban – mondja Szelényi Zoltán, az orosházi kórház sebész főorvosa. Arról azonban, hogy milyen betegségek azok, amelyek az allergián kívül kizárják az oltás felvevését, mint baleseti sebész nem szívesen nyilatkozna. Azt mondja, tudomása szerint abszolút kizáró ok ebben nincs. Mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát, azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudják, az izolációt és a járványügyi intézkedések betartását tanácsolja.

Győzködik az embereket arról, hogy vegyenek fel oltást, de azokat nem mindenki kaphatja meg. Lehet tudni, hogy ki nem kaphat vakcinát?

Alapvetően az nem kaphat, akinek valamilyen kimutatott allergiája van az oltás bármelyik ható-, vagy vivő anyagával kapcsolatban. Ez biztos kizáró ok. Egyébként pedig az oltóorvos felelőssége, hogy kit olt be, és kit nem. Nyilván kikérdezik az illetőt, és akkor az alapján dől el, hogy ki oltható, ki nem. Azoknak, akik egyébként még nem vettek fel oltást, mindenképp javasolt, hogy tegyék meg. Az egészségügyi dolgozóknak pedig szeptember elsejéig kötelező. Nyilván az a cél, hogy amikor a negyedik hullám eléri Magyarországot, akkor minél több védettséggel rendelkező ember legyen.

Azt tudjuk, hogy milyen betegségek azok, amelyek az allergián kívül kizárják az oltás felvételét?

Én nem vagyok se járványügyi, se virológiai szakember, ebben nem biztos, hogy én vagyok a legkompetensebb személy, de abszolút kizáró ok tudomásom szerint nincs. De ezt egy nálam avatottabb személynek kell megmondania, mert én baleseti sebész vagyok, és a szakmámnál fogva, nem egészen témába vágó a kérdés.

A műtétre váró hatvan év felettieknek mit tanácsolna? Ők vegyenek fel oltást mindenképp, vagy vegyék fel a harmadik oltást, ha már kaptak kettőt?

Akinek tervezett műtétje van, az mindenképp, de műtéttől függetlenül, mindenkinek javasolt az oltás fölvétele. Kórházi befekvés előtt szintén javasolt az oltás. Tervezett műtétnél csak negatív PCR teszttel vesznek föl intézmények betegeket, mert ki kell zárni, hogy akár még a fertőzés gyanúja is fönnálljon ebben az esetben.

És azoknak, akik allergia, vagy más betegség miatt nem tudnak oltást fölvenni, mit tanácsolna?

Náluk nyilván csak az izoláció az, ami szóba jön. Az ilyen embereknek a maszkviselés, a kontaktusok számának csökkentése javasolt, és nagyjából azok a védelmi intézkedések ugyanúgy, mint amik a második, harmadik hullám idején is javasoltak voltak: gyakori kézmosás, fertőtlenítés.