Szembeszáll az EU az erősödő kínai befolyással

HírKlikk 2021. december 1. 20:30 2021. dec. 1. 20:30

300 milliárd eurós befektetési programot indít az Európai Unió.

300 milliárd eurós globális befektetési programot indít az Európai Unió, mert a közösség vezetői „valódi alternatívát” kívánnak nyújtani az Európában is egyre erősödő kínai befolyással szemben. Az utóbbi években a kínai diplomácia egyik legfontosabb fegyvere az úgynevezett Egy Övezet Egy Út vagy másik nevén Új Selyemút kezdeményezés, ami mára egy több tucat országra kiterjedő geopolitikai-stratégiai-gazdasági terv – írja a 444, a BBC információi alapján.

Az Új Selyemút program részeként a társuló államok jelentős kínai forrásokat hívhatnak le, amelyekből egyebek mellett fejleszthetik infrastruktúrájukat, azaz kikötőket, utakat és vasútvonalakat építhetnek. A konstrukció kritikusai szerint ezzel a módszerrel Kína több ázsiai, afrikai és dél-európai partnerországát is súlyos adósságcsapdába taszította.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen elmondta, hogy az EU azt szeretné bemutatni az új programmal, hogy a kínai programhoz hasonló fejlesztéseket meg lehet valósítani fenntartható finanszírozással, takarékosan, átláthatóan és demokratikusan is.

A kezdeményezést ismertető hivatalnok elmondta, hogy az unió fejlesztési programjának legfontosabb célterülete Afrika lesz,

Forrás: 444.hu