Személyesen szembesítenék Orbánt a helyzettel

NVZS 2019. április 16. 10:29 2019. ápr. 16. 10:29

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek személyesen adjuk át a Nyílt levelünket, már jó előre fogunk időpontot kérni, s nagy időintervallumot fogunk ebben megadni, azt fogjuk vele tudatni, hogy az országban bármikor, bárhol készek vagyunk a levél átadására, csak nevezze meg ő a helyet és az időpontot a találkozóra, ami lehet akár egy rendezvény előtt alatt vagy után, de akár a szünetében is” – mondta a Hírklikknek Tollner József középiskolai tanár, a budaörsi Nyílt levél akció egyik szervezője. A szervezőket és az aláírókat megfenyegették – rendőrségi feljelentés is született.

Már jönnek is vissza – szinte postafordultával – a fejléces, az iskola nevét, címét tartalmazó  aláírt ívek a szervezőkhöz, pedig csak a múlt csütörtökre küldtek szét 5900 címre – mondta el portálunk megkeresésére a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium tanára. Minden esetben az adott iskola hivatalos e-mail címét használták – amit tapasztalataik szerint vagy az igazgató vagy az iskolatitkár olvas –, s azt kérték benne, hogy juttassák el a kollégáknak aláírásra a Nyílt levelet és az aláírási íveket.

Maguk is meglepődtek azon, hogy máris kaptak vissza kitöltött íveket, mondta portálunknak (hétfőn este). Csak négy helyről pattantak vissza. Volt olyan igazgató, aki azt írta vissza, hogy nem tartja fontosnak az aláírást, mert úgyis a teremben dőlnek el a dolgok. „Az ilyen embert persze nem lehet meggyőzni, pedig felmerül a kérdés: mi van akkor, ha már nem lesz tanár, aki bemegy a terembe, vagy bemegy a tanár, de nem tud olyan könyvet bevinni, amiből jól tud tanítani” – mondta Tollner.

Egy másik visszautasítás indoka az időhiány volt (ezt egy óvónő írta); s volt olyan, aki úgy reagált: ne várjuk el tőle, hogy felülről továbbítsa a levelet, ha az akciót mi alulról kezdtük el szervezni.  „A többség azonban pozitívan fogadta a megkeresésünket, sokan meg is köszönték, hogy elindítottuk az akciót ” – mondta.

„Ilyen reakcióval nem találkoztunk, de ez persze nem jelenti azt, hogy a valóságban nincs is ilyen” – válaszolta kérdésünkre, hogy érkeztek-e olyan visszajelzések, hogy vannak, akik félnek, s emiatt nem merik felvállalni az ügyet. Fontosnak tartotta ismét tisztázni: az aláírásokat senkinek nem adják ki, pusztán összlétszámot fognak közölni, de még ebben is ügyelnek arra, hogy még véletlenül se lehessen beazonosítani egy-egy település oktatási intézményeinek a dolgozóit.

Ebből a megfontolásból csak fővárosi, megyeszékhely s megyei jogú város bontásban közlik majd az aláírások számát – szögezte le, hozzátéve: minderről részletes információt adtak az adatkezelési tájékoztatójukban, amiben a többi között az is áll, hogy „az adatokat legkésőbb a nyílt levél címzettnek történő elküldését követő három munkanapon belül töröljük. … Az adatkezelő a kezelt személyes adatok egyikét sem hozza nyilvánosságra és a zárt kezelésre kifejezetten felhívja a nyílt levél címzettjének figyelmét is”.

Nagyon nagy segítőkészséggel találkoztak, igen sok szülő ajánlkozott, hogy beszállna – amit megköszöntek, de visszautasítottak; miként egyébként azokat a felsőoktatási intézményekből érkezett megkereséseket, hogy ők is be részt vennének az akcióban. „Mi mindenkit arra kértünk, hogy saját hatáskörben nyilvánítsák ki velünk a szolidaritásukat, akár kezdjenek saját akciót, de mi szeretnék ’vegytiszta’ aláírásgyűjteményt összeszedni” – szögezte le a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium tanára.

Tollner kapott már fenyegetést is – ahogy arról a budaorsiinfo.hu beszámolt. Ebben az üzenetben gyakorlatilag minden budaörsi tanárt, diákot és azok szüleit is hosszan taglalt súlyos következményekkel fenyegetik meg, ha nem vonják vissza a nyílt levelet, illetve ha nem követik meg a kormányt. Portálunk erre vonatkozó kérdésére Tollner elmondta: e-mailben érkezett a fenyegetés, mégpedig a két, a Nyílt levél kapcsán általa megadott címre. „Nem tűnt komolynak, de úgy fogtam fel, hogy nincs mérlegelési lehetőségem, ugyanúgy, mint amikor valaki gyerekhangon betelefonál az iskolába, hogy ott bombát helyezett el: abban és ebben az esetben is a rendőrséghez kell fordulni” – szögezte le. Ő ennek megfelelően megtette feljelentését  a rendőrségen.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, 273 budaörsi pedagógus írta alá a Nyílt levelet, melyben a többi között követelik, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék, jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét, és a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.

Wittinghoff Tamás, budaörsi polgármester portálunknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy „Budaörsön vélhetően erősebben jelen van az a szellemiség, az az öntudat, ami a társadalom jó részéből hiányzik, vagy gyenge – ebben a szellemben működött az oktatás nálunk közel három évtizedig, ami meg is látszott az eredményeken, a gimnáziumunk máig az egyik legjobb az országban”.