Szent Istvánnak 3-4 gyereke volt, és 9-16 unokája

Föld S. Péter 2019. augusztus 19. 07:55 2019. aug. 19. 07:55

Vészesen közeledik az ünnep, már csak egyet kell aludnunk az augusztus 20-i tűzijátékig, és mi itt állunk tudás nélkül, teljes bizonytalanságban. Nem tudjuk ugyanis, hogy a kormány a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, idén is segítette-e a külképviseleteket abban, hogy a vezető diplomaták ünnepi beszédeiben mire helyezzék a hangsúlyt.

Mert egyáltalán nem mindegy, hogy valaki az áhítat óráiban a rezsi, vagy a rezsim csökkenéséről beszél. Amit biztosan tudunk, az annyi, hogy két évvel ezelőtt az a diplomata, aki jót akart magának, Szent István tulajdonságait vetette össze Soros Györgyével. Nem lőnénk le a poént, azért csak annyit árulunk el, hogy az összehasonlításból Szent István jött ki jobban, kiderült, hogy sokkal jobb fej, mint Soros György.

„Augusztus 20. kommunikációs üzenetek”. Ez volt a címe annak a rövid szösszenetnek, melyben a kormány segített eligazodni a külképviseleteknek, hogy 2017-es az ünnepi beszédeikben mire helyezzék a hangsúlyt. A külképviseletek számára melegen ajánlott üzenet akkor így hangzott: „Választás előtt állunk: Szent István Magyarországa és a Soros-terv között”.

Ha ezer évig élünk, akkor sem jutott volna az eszünkbe ilyen frappáns gondolat. Biztosan azért nem, mert nem vagyunk annyira okosak, mint Szijjártó Péter legfőbb külügyér, és nem tudunk annyira árnyaltan fogalmazni, mint Kósa Lajos, vagy Németh Szilárd. Merthogy nem vitás, tényleg össze kell hasonlítani Soros Györgyöt Szent Istvánnal, ha másért nem, hát azért, hogy lássuk, mekkora különbség van a két ember között. (Ha billentyűsök volnánk egy zenekarban, zongorázni tudnánk a különbséget.)

Kezdjük azzal, hogy Szent István gyorsabb volt száz háton, mint Soros György. Több fekvőtámaszt tudott lenyomni és távolugrásban is kenterbe verte.

Szebben ejtette a zöngés hangzókat.

Több prímszámot tudott fejből elsorolni, mint a magyar-amerikai milliárdos, mert nem csak Zuckerbergnél, de még Mészáros Lőrincnél is okosabb volt.

Szent Istvánnak 3-4 gyereke volt, és 9-16 unokája.

Számos alkalommal feljegyezték, amikor a villamoson átadta az ülőhelyét egy idős embernek, vagy áldott állapotban lévő nőnek, míg Soros Györggyel kapcsolatban hiába is kutatnánk hasonló cselekedet után.

Szent István már gyerekként is megette a spenótot, míg Sorosról köztudott, hogy válogatós volt.

Szent István evés előtt mindig megmosta a kezét, míg Soros Györgyről ez nem mondható el.

Szent István zsebre tett kézzel is messzebbre tudta köpni a szotyola héját, mint Soros György.

S bár már a 24. órában járunk, talán még most sem késő eligazítani a hazánkat külhonban képviselő diplomatákat, hogy miként tudnák méltó kifejezni azt a temérdek jót, amit a magyar emberek Szent Istvánról nap, mint nap gondolnak.