Szép kis csapat

Dr. Dávid Ferenc       2019. február 21. 10:17 2019. feb. 21. 10:17

Számomra a nap híre: együttműködési megállapodást kötött egymással a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP). Az már csak bónusz, hogy a jövő héten a Független Kisgazdapárt (FKgP) is csatlakozik a szövetséghez.

Az ultraradikális Mi Hazánk Mozgalom elnöke JOBBIK - os előélete közismert, de azt talán kevesen tudják, hogy a múlt század utolsó éveiben a MIÉP-et is erősítette. Azt a MIÉP-et, amely Csurka István elnöklete alatt (az akkori parlamenti pártok közül egyedül) ellenezte a NATO-ba és az Európai Unióba való belépést. Ha élne Csurka István, akkor biztosan csodafegyverként vetnék be a Soros és EU-ellenes kampányba. Pista bátyánk az „idegenszívű” Juncker EB-elnökkel, Timmermans EB-alelnökkel és Verhofstadt liberális EU-képviselővel már régen „leszámolt” volna.

A MIÉP mostani elnöke Nagy Tibor, Tiszaeszlár polgármestere 2017. október 23-án az alábbi nyilatkozatot tette: „Mi is ki merjük mondani, hogy a világ sorsát a Tel-Aviv–New York-tengely határozza meg, és ma is kimondjuk, hogy ezt a globális terrort ugyanúgy fel fogjuk számolni, ahogyan térdre kényszerítettük 1956-ban a világ legerősebb hatalmát.” A térdre kényszerítés (sajnos) nem sikerült, a forradalom elbukott, de ezt most hagyjuk.

Az égi kártyaasztalnál fröccsöző Csurka István tehát abszolút nyugodt lehet, eszmei örököse nem tér le az általa kijelölt fajvédő, torz nacionalista útról. Nem lepődnék meg, ha Nagy Tibor a híres/hírhedt Tiszaeszlárt is a fent említett tengelyhez kapcsolná. 1882. április 1-jén ugyanis ebben a faluban tűnt el egy tizennégy év körüli lány. Néhány napos keresés után - mivel akkoriban ünnepük volt a zsidóknak, és emiatt a megszokottnál nagyobb volt a falubeli zsidó családoknál a vendégjárás - szárnyra kapott a hír: a kislányt a zsidók tüntethették el, mert keresztény szűz vérére volt szükség a húsvéti pászka elkészítéséhez. A meggyanúsított eszlári zsidókat végül felmentették, de a bírósági színjáték hatékonyan segítette a hazai antiszemitizmus izmosodását.

Ehhez a brigádhoz (MIÉP és Mi Hazánk) csatlakozik a Független Kisgazdapárt (a számos jogutód közül nem tudom, hogy melyik), amelynek egykor közismert elnökétől sok vad dolgot lehet idézni. „Patakvér” Torgyán József még a múlt században utolsó évtizedében meghirdette „A harag napját”, drámai hangon „liberál-kommunistákról” kajabált, közben mondott mosolyogtatni valókat is:a kisgazdapárt nélkülem olyan lenne, mint a vőlegény szerszám nélkül”. Egyébként meg olyan lett. Torgyán ellentmondásos személyiség volt, de emlékeim szerint – ellentétben Csurkával - nem volt antiszemita.

Csurkát – a kormányzó MDF egykori alelnökét – nehéz volt háttérbe szorítani, de végül 1993-ban kizárták a Fórumból. Torgyán minisztert a jelenlegi miniszterelnök hozta lehetetlen helyzetbe és pártjával együtt eltüntette a magyar közéletből. Ez a most alakuló zavaros pártszövetség reményeim szerint soha nem kerül be a Parlamentbe, és soha nem veheti kézbe a kormányrudat. De mi van, ha tévedek?