Széthúzás vagy unió? Tegnap még volt más választásunk

Nagy András 2019. május 27. 10:06 2019. máj. 27. 10:06

A tegnapi választás végre valóban az unióról szólt. Csak nem az Európai Unióról. Az eredmények azt mutatják, hogy az ellenzéki pártok sokfélesége nagy választási lehetőséget biztosított ugyan a Fidesszel szemben álló szavazóknak, azonban ha legközelebb végre Orbánék legyőzése lesz a cél, csak az egységes ellenzéknek lehet esélye.

Kezdjük azzal, hogy a voksoláson győztes Fidesz-KDNP is csupán ingerületátvivő anyagnak használta Brüsszelt, az EP-t, továbbá Sorost, Junckert, Webert, Timmermanst és a többieket. Arra, hogy a fő üzenete, a migrációellenesség minden korábbinál hatékonyabban menjen át főleg a vidéki szavazóknak.

Hogy mennyire működik még mindig a „kémia”, vagyis az egyszerű emberek vélt vagy valós félelmeire ható retorika, meg ugye az állampárti típusú propagandagépezet együttműködése, azt jól mutatják a legutóbbi európai parlamenti voksoláson mértnél jóval magasabb részvételi adatok, illetve a falvak és kisebb települések részvételi arányának növekedése.

Azonban ez a mostani kis írás nem a Fideszről és csatolt áruiról (KDNP, Mi Hazánk) szól, pláne nem arról, hogy a kistelepülések népe miért szavaz egyre meredekebben úgy, ahogy. Csak annyit jegyeznénk fel itt, hogy a kormánypártnak a rendszerszintű állami apparátusi, anyagi- és médiatúlsúlya ellenére a tisztán listás választási rendszerben kétharmada nem lett, az országnak közel ugyanis fele megint Orbánék ellen szavazott.

A közel kétmilliós fővárosban főleg ellene, ahol gyakorlatilag nem találni olyan kerületet, de talán körzetet sem, ahol a Fidesszel szemben álló pártok szavazói ilyen vagy olyan összetételben, de ne lennének többségben. Ez pedig azt jelenti, hogy ezeknek a pártoknak egységesen, szövetségben, ha úgy tetszik egy választási unióba tömörülve kell indulni a kormánypárti gépezettel szemben.

Az eddig a budapesti összefogás motorjának tűnő MSZP-t aligha vigasztalja, hogy már az idei EP-választási kampány előtti is a közös indulás mellett tette le a voksát. Illetve az is tény, hogy a különböző ellenzéki pártokra leadott szavazatokat egy az egyben összeadó számítás kicsit talán önámítás. De az biztos, hogy a fővárosban előállt, és meg is mozdítható egy vaskos narancsos buktára való szavazómennyiség.