Szigliget új polgármestere: a kikötő már elúszott, a várat nem adtuk

HírKlikk 2020. október 22. 14:16 2020. okt. 22. 14:16

A volt polgármester fiát, Balassa Dánielt választották meg Szigliget polgármesterének október 18-án, miután Balassa Balázs váratlanul lemondott. A településen emiatt pletykák kezdtek terjedni halálos fenyegetésekről és a NER szorításáról.

Balassa Balázs ködösen fogalmazott a lemondása okáról, azt mondta, hogy egyre nehezebben éli meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat. „Rá kellett döbbennem arra, hogy nagyon megváltozott az a közeg, ami körülvesz bennünket, és amiért korábban időt, energiát nem kímélve szerettem dolgozni.” Azt, hogy pontosan mire célzott, azóta sem árulta el.

Az új polgármester, Balassa Dániel a Telexnek most elmondta, mi állt a háttérben. Döntésük egyfajta taktikai lépés volt, és azért sem beszéltek a felállás okáról, hogy elérjék a céljukat. „Nem titok, féltjük a Balatont, féltjük Szigligetet, és hajlandók vagyunk bármilyen lépést megtenni azért, hogy olyannak tudjuk megőrizni, amilyennek szeretjük” – mondta.

Annak, hogy apja 18 év után lemondott, több oka is volt. „Az önkormányzatok egyre kevésbé tudnak befolyással lenni bizonyos döntésekre. Ez látszik a most készülő partszabályozásnál és a Balaton-parti nagyberuházásoknál is. Édesapám úgy látta, hogy egyre kevésbé tud hatással lenni azokra a folyamatokra, amik a Balatonon zajlanak. Szigligeten akkor konkrétan nem volt olyan terv, hogy valamilyen nagyobb beruházást akarnának véghez vinni, a település parti részén viszont volt egy-két olyan ingatlan, amiket sokkal magasabb áron adtak el. Akkor megijedtünk, hogy Szigligeten is megtörténik az, ami a Balaton-parton már több helyen látható.”

Összetűzésbe kerültek a vár beruházását végző vállalkozóval is, akivel egyre nehezebb volt az együttműködés. Az utolsó lökést az adta meg, hogy az állami tulajdonban lévő szigligeti vár üzemeltetési jogát teljesen elvették volna a településtől. „Azt tudni kell, hogy a költségvetésünk komoly bevétele a várból származik. Évente 150 ezer feletti látogatószámmal üzemel, és egy évben bruttó 100 millió feletti bevételt hoz."

Az új polgármester azt mondja, a lemondás olyan nagy nyilvánosságot kapott, amivel elérték céljukat, a szigligetiek összezártak. „Nagyon magas szintről kaptunk megerősítést, hogy a vár üzemeltetése még hosszú ideig a szigligeti önkormányzatnál marad.”

Hozzátette, nincs mindenre ilyen ráhatásuk. Idén áprilisban derült ki, hogy Balatoni Hajózási Zrt.-ben (Bahart) többségi tulajdonos állami szervezet átszervezése keretében, több kikötőt bezárnának, és privatizálnák a Bahart egyes értékes területeit. A kikötő sorsába gyakorlatilag nekik sincs beleszólásuk.