Szigorít a kormány: kötelező maszkviselés, látogatási tilalom, kötelező lehet az oltás a cégeknél

HírKlikk 2021. október 28. 11:08 2021. okt. 28. 11:08

A cégek kötelezhetik a munkavállalóikat az oltás felvételére, kötelező lesz a maszk viselése a közlekedési eszközökön, látogatási tilalmat vezetnek be az egészségügyi intézményekben – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy 1970 beteg van kórházban koronavírus miatt, és 204-en vannak lélegeztetőgépen. Az előrejelzések alapján, a negyedik hullámban nőni fog a fertőzések száma, de az előrejelzések szerint kevesebben kerülnek kórházba.

A kormány döntött arról, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a védőoltást előírják az alkalmazottak számára. A közösségi közlekedési eszközökön november 1-jétől kötelező lesz a maszk, és az egészségügyi intézmények esetében látogatási tilalom lesz. A szociális intézményekben pedig a vezetők döntenek a látogatási tilalomról.

Az oltottsági adatokról azt mondta, hogy minden olyan intézkedés kell, ami növeli az oltottságot, de minden más védekezési mód csak másodlagos hatékonyságú. A magyar állam szintén munkáltató, így az állami szervek esetében is előírják az oltási kötelezettséget – tette hozzá. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről.