Szigorított (?) határellenőrzés

Bánó András 2020. július 14. 17:20 2020. júl. 14. 17:20

Kedd éjféltől ismét szigorítják az ellenőrzést a magyar határokon. Bizonyos országokból csak korlátozás mellett, vagy egyáltalán nem lehet majd belépni.

Orbán Viktor szerint, „a veszély most a behurcolás”, Gulyás Gergely miniszter is arról beszélt, hogy az új esetek többsége külföldről érkezett

A különböző országokat három kategóriába, zöldbe, sárgába és pirosba sorolták, aktuális fertőzöttségük alapján. És itt van a bibi! A kormány ugyanis súlyosan fertőzött országokat is enyhébb kategóriába sorolt, miközben szigorúan lép fel olyan esetekben, amikor az nem is indokolt. Csak sárga kategóriába tartozónak, vagyis kevésbé súlyosnak tekintik Szerbiát, ahol az elmúlt hetekben úgy elszabadult a vírus, hogy kijárási korlátozást akartak bevezetni, és csak a brutálissá váló tömegtüntetések után visszakozott a hatalom. Vucic elnök arról számolt be, hogy szinte teljesen megteltek a kórházak. Felfüggesztették a Budapest és Belgrád közötti vonaton történő személyszállítást is. Ez nem indokolná a piros minősítést? Magyarországgal ellentétben, egyébként a görög kormány július 6-án időszakosan megtiltotta a szerbek beutazását. 

A sárga kategóriába került Románia is, ahol az aktív esetek száma 9000 felett jár, ahol jobban terjed a vírus, mint a korábbi tetőzés idején. Románia miért nem piros?

Ugyancsak érthetetlen, hogy piros helyett sárga kategóriába került a világ legfertőzöttebb országa, az Egyesült Államok, ahol hetek óta növekszik a napi új esetek száma. Június vége óta mindig átlépve a 40 ezret, időnként a 60 ezret is. Ez a legfrissebb adatok alapján majdnem 176 új fertőzöttet jelent egymillió lakosra vetítve. Ugyanez a szám Kanadában nyolc alatt van, Kanada mégis a piros kategóriába került, vagyis a kormány szerint itt „súlyos az aktuális fertőzöttség mértéke”. 

Ki érti ezt?

Arra sincs magyarázat, hogy miért lett ugyancsak piros ország az az Új Zéland, ahol a világon az egyik legsikeresebb volt a járványkezelés. Hónapok óta, maximum napi néhány új esetet regisztrálnak, de sokszor még annyit sem. 

Az operatív törzs szerint, „a besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyai, járványügyi tendenciái  és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe.”  

Ezeknek a teljesen illogikus intézkedéseknek köszönhetően, egyre inkább az az érzésem, hogy nem virológiai vagy veszélyeztetettségi szempontok, hanem más okok játszottak és játszanak közre a különböző minősítésekben. A fentiekből mindenki számára kiderülhetett a piros és sárga minősítésekben csak egyetlen dolgot nem szabad keresni.

A logikát.