Szigorúbb fellépést várnak az állatszaporítókkal szemben

HírKlikk 2020. június 1. 05:00 2020. jún. 1. 05:00

Április elseje óta az egyik hazai apróhirdetési oldal folyamatosan és végleg törli az állatszaporítók hirdetéseit. A kitiltással fel szeretnék hívni a figyelmet a szaporítók tevékenységének következményeire, míg az állatmenhelyek számára biztosított ingyenes felülettel az örökbefogadásra biztatják a potenciális gazdikat.

– Sok szaporító próbál védtelen kisállatok kínzásából megélni, ami ahhoz vezet, hogy genetikai rendellenességekkel született állatok tömegei kerülnek ki a világba. Amikor ezek az állatok betegek lesznek és a gazdik számára problémássá válnak, az amúgy is túlterhelt menhelyeken kötnek ki – mondta a sonline.hu-nak Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

– Más országokban jobban szabályozzák a szaporítást, sajnos hazánkban ennek a jogi háttere nem kiforrott – mondta Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület vezetője. Hozzátette: több kutyát hoztak már el szaporítóktól, de sokszor minden marad a régiben. Megjegyezte: az emberek többségét nem érdekli, hogy szaporítótól vagy tenyésztőtől vásárolja a kutyát.

Biczák Balázs, a barcsi menhely vezetője üdvözli az apróhirdetési oldal intézkedését. Szerinte többször és rendszeresen kellene ellenőrizni a szaporítókat. Szmolka János, Somogy Megyei Kinológiai Egyesület elnöke szerint ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, csakis tenyésztőtől, ellenőrzött állományból vásároljunk. 

Forrás: sonline.hu