Szijjártó: Magyarország továbbra is segít a nehéz helyzetben lévő országoknak

HírKlikk 2020. április 8. 20:30 2020. ápr. 8. 20:30

Magyarország továbbra is segítséget nyújt majd a nehéz helyzetben lévő környező államoknak az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Ezen tevékenysége teljes mértékben egybevág az Európai Unió ide vonatkozó politikájával – jelentette ki Szijjártó Péter az EU-tagországok fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek szerdai videokonferenciáját követően.

 A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Facebook-oldalán tartott sajtótájékoztatóján, hogy az európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azért hívta össze a tanácskozást, hogy az EU közösen, 15,5 milliárd euróval segítse meg a szomszédos – nyugat-balkáni, afrikai és ázsiai – országokat a védekezésben.

Josep Borrell emellett azt kérte, hogy a tagállamok lehetőség szerint, nemzeti szinten is nyújtsanak támogatást a nehéz helyzetű harmadik országoknak. Szijjártó ezzel kapcsolatban leszögezte: Magyarország a felelős szomszédságpolitika jegyében, eddig 600 ezer maszkkal és 30 ezer védőruhával segítette Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Észak-Macedóniát és a boszniai Szerb Köztársaságot.

Forrás: MTI/Hírklikk