Szijjártó: Makaóban igény van a magyar prémium termékekre

HírKlikk 2020. január 14. 10:33 2020. jan. 14. 10:33

Makaóban számos területen mutatkozik komoly igény a magyar prémium termékekre és szolgáltatásokra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kedden. az MTI-nek telefonon, Makaóból, miután találkozott Ho Jat Szeng makaói főkormányzóval.

Szijjártó Péter – akinek a személyében először látogatott magyar külügyminiszter a Kínához tartozó, különleges közigazgatási státusú területre – hangsúlyozta: a jelentős bevételeket termelő szálloda- és kaszinóiparának köszönhetően, Makaó dicsekedhet a világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel. Így a félmilliós lakosú terület rendkívül fizetőképes. Makaó ráadásul – Hongkonghoz hasonlóan – nagyra értékeli, hogy Magyarország nem szól bele a terület belső berendezkedésébe, illetve Kínához fűződő kapcsolatába. Mindez együtt kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy magyar prémium termékek és szolgáltatások jelenjenek meg a makaói piacon – szögezte le a tárcavezető.

Makaó sajátosságairól szólva, a külügyminiszter elmondta: a terület méretéből és beépítettségéből adódó korlátok miatt, Makaóban semmilyen mezőgazdasági termelésre nincs lehetőség. Ezért szinte mindent importból szereznek be. Az agrártermékek körében kifejezetten nagy igény mutatkozik a magyar marha-, sertés- és csirkehúsra, így a következő időszakban a makaói kormány ilyen termékek piacra lépését kívánja elősegíteni.

A világ legsűrűbben lakott területeként, Makaó magas minőségű szolgáltatásokat keres a városüzemeltetés terén – emelte ki a magyar külügyminiszter, ezért komoly igény mutatkozik – egyebek mellett – a magyar vízgazdálkodási és szennyvízkezelési technológiák iránt.

Szijjártó Péter a két fél közötti oktatási és kulturális együttműködés főbb eredményeit sorolva megemlítette, hogy Makaóban a magyar kultúra kifejezetten nagy megbecsülésnek örvend, így több nemzetközi kulturális eseményre és fesztiválra hívtak már meg magyar művészeket és együtteseket, valamint magyar kulturális programsorozat is színesíti majd a Makaóban kínált nemzetközi programok palettáját.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy a két fél között létrejött ösztöndíj-megállapodás alapján, makaói fiatalok kezdhetik meg tanulmányaikat magyar egyetemeken, miközben Makaóba is várják a magyar hallgatókat.

Forrás: MTI