Szijjártó nem aggódik

HírKlikk 2021. június 20. 09:40 2021. jún. 20. 09:40

Facebook-oldalán üzent Szijjártó Péter Angela Merkelnek, miután a napokban a német kancellár kifejezte aggodalmát a foci Eb teltházas meccsei miatt.

Macron francia elnökkel közösen tartott tájékoztatóján Merkel felhívta a figyelmet arra, hogy nem tehetünk úgy, mintha a koronavírus eltűnt volna, majd külön is aggódott a futball Európa-bajnokság teltházas meccsei miatt. Szijjártó szerint nem kell aggódni a foci Eb budapesti mérkőzései miatt, és így válaszolt: „A héten több nyugat-európai médium (és politikus) is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy „egyes helyeken” teltházas stadionokban játsszák az EB-meccseket. Köszönjük szépen, értünk, vagyis az „egyes helyek”-ért nem kell aggódni.” Amúgy egyébként csak Budapesten engedélyeztek teltházas meccseket.

Szijjártó hozzátette: ha máshol gyorsabban oltottak volna, akkor máshol is lenne ilyen hangulat.

hvg.hu azonban emlékeztet arra, hogy bár gyorsabban indult be nálunk az oltási program, mint sok más európai országban, mostanra annyira lelassult, hogy a foci Eb sok más rendezőjéhez képest már csak néhány százalékpontnyi a különbség. Míg Magyarországon 55,8 százalék kapta meg az első oltását, a többi, teltházat nem vállaló rendező közül Nagy-Britanniában 62, Dániában 51, Olaszországban 51, Hollandiában 50, Németországban 50, Spanyolországban pedig 49 százalék. Egyértelműen jobban csak Romániánál, Azerbajdzsánnál és Oroszországnál állunk, ahol 24, 18 és 13 százalék kapott eddig első oltást.

Forrás: Portfolio