Szijjártó Péter a Szabad Európa Rádió ’56-os felelősségét említi mai posztjában

HírKlikk 2021. október 23. 19:05 2021. okt. 23. 19:05

„Mi, magyarok, akkor is a szabad világhoz akartunk tartozni”, amely ugyanakkor „cserben hagyott minket”, így elvesztettük a szabadságharcot, és vele együtt elvesztettük a következő több mint három évtized szabadságát – írta.

Hatvanöt évvel ezelőtt „hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake newsát, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni, cserben hagytak minket” – vezette fel az ünnepi Facebook-posztját Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a magyarok hősként szálltak szembe a kommunista diktatúra elképesztő túlerejével, a küzdelem tétje pedig a szabadság volt – idézi a Hvg.

Az 1956-os forradalom évfordulóján nem Szijjártó volt az egyetlen, aki a Szabad Európa Rádió felelősségét emlegette fel. Dancs Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium migrációs kihívásokért és észak-amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy washingtoni megemlékezésen beszélt arról, hogy sok fiatal életébe került 1956-ban az, hogy elhitték a Szabad Európa Rádiónak, úton a segítség, de a segítség soha nem érkezett meg. Ő ugyanakkor azt is állította, hogy az amerikai támogatású Szabad Európa Rádiót Orbán Viktor miniszterelnök hatalmának aláaknázására használják.