Szijjártó Petike a nála tíz évvel fiatalabb kisfiúkkal szeretett focizni

Föld S. Péter 2020. július 6. 13:14 2020. júl. 6. 13:14

Cseri Tamás, a Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgója lett az év játékosa az OTP Bank Ligában. A 32 éves középpályás alapember volt a tabellán 4. helyen végzett csapatban. A bajnokság során remek formában futballozott, gólokkal, gólpasszokkal járult hozzá a csapat sikeres szerepléséhez. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán üzent gyerekkori szembe-szomszédjának, Cseri Tamásnak.

„Gyerekkorunkban Cseri Tomiékkal szembe-szomszédok voltunk Győrben. Egy kis utcában laktunk, aminek a végén volt egy elhagyatott, füves terület. Ott fociztunk állandóan, fiúk az utcából. Természetesen ő volt messze a legügyesebb már akkor is. Gratulálok az Év játékosa címhez, büszke vagyok Rád és remélem, hamarosan láthatunk válogatott szerelésben is".

Ezt írta Szjjártó Péter, akit feltehetőleg megcsalt az emlékezete. Nem abban, hogy Győrben lakott, Cseri Tamásék szembe-szomszédjaként. És ha ő állítja, akkor az is bizonyára úgy van, hogy volt ott egy elhagyott, füves terület, ahol állandóan fociztak a fiúk.

Csakhogy Cseri Tomika, aki 1988-ban született, kissé más korosztály volt, mint az 1978-ban világra jött Szijjártó Petike. Amikor Petike tizenkét éves lehetett, akkor Tomika kétéves volt. Ha – tételezzük fel – Petike még 15 éves korában is az elhagyott füves területen focizott, akkor a szembe-szomszédék Tomikája már ötéves kisfiúként kergette ott a labdát.

Azt látatlanban elhisszük, hogy Tomika mesze a legjobb lehetett a kortársai közül, különben nem lehetett volna belőle profi futballista, akit ráadásul idén az év legjobbjának választottak. Azt nem hisszük el, hogy Szijjártó Petike és Cseri Tomika együtt fociztak. Mert nem igazán életszerű.

Gyerekkoromban én is állandóan fociztam. Igaz, nem egy elhagyott, füves területen, hanem az erzsébetvárosi Klauzál téren. Többnyire velem egykorú fiúkkal játszottunk. Persze, volt, aki egy-két évvel idősebb volt, mint mi, mások egy-két évvel fiatalabbak lehettek. Nálunk tíz esztendővel fiatalabb taknyosokkal, vagy tíz évvel idősebb nagyfiúkkal sohasem játszottunk. Akik nálunk ennyi évvel idősebbek voltak, azok szemében mi kis hülyék voltunk, akik meg nálunk voltak ennyivel fiatalabbak, azokkal mi nem álltunk le focizni.

Aki futballozott gyerekkorában, tudja miért. Egy ötéves gyerek – még ha felnőttként világsztár is lesz belőle – nem szokott nála tíz évvel idősebb nagyfiúkkal focizni, mert zavarná őket a játékban.

Cseri Tamásnak persze ettől függetlenül őszintén gratulálunk ahhoz, hogy idén ő lett a legjobb magyar labdarúgó. És most, 32 évesen, akár Szijjártóval is futballozhat együtt, az a tíz év különbség – Szijjártó Péter októberben lesz 42 éves – ennyi idős korban tényleg nem számít.