Szijjártó: Szaúd-Arábia komoly lehetőségeket kínál a magyar cégek számára

HírKlikk 2020. október 21. 21:00 2020. okt. 21. 21:00

Szaúd-Arábia új gazdasági stratégiája rendkívül komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatok számára, ugyanis pont olyan területeken várhatók hatalmas beruházások az országban, amelyek a magyar iparágak erősségei közé tartoznak – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán, Rijádban.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első eredmények már most látszódnak, a kormány azonban azon lesz, hogy még több magyar cég számára teremtsen részvételi lehetőséget a királyság piacán.

Rámutatott, a világgazdasági változások és az alternatív, megújuló energiaforrások térnyerése miatt, a kőolajban gazdag Szaúd-Arábia olyan, „grandiózus" gazdasági stratégiába kezd, amelynek nyomán az olajtól függetlenül is fenn tudja tartani gazdasági teljesítményét.

Példaként említette a magyar vízügyi technológiák behozatalát, és elmondta, az ezen a téren végrehajtandó beruházások listáját hamarosan véglegesíthetik.

A miniszter közölte, hogy megegyeztek a beruházásvédelmi megállapodás szövegéről, az Eximbank pedig 700 millió dolláros hitelkeretet nyit a magyar cégek számára.

Kijelentette, hogy a két ország hasonlóképpen gondolkodik a határvédelem szükségességéről, a migrációt kiváltó okok megszüntetéséről, az embercsempészet elleni küzdelemről, illetve a vallási szélsőségekkel és a radikalizmussal szembeni fellépés fontosságáról.

Hozzátette: Magyarország és Szaúd-Arábia a nemzetközi szervezetekben továbbra is támogatni fogja egymást az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben.

Szijjártó Péter a nap folyamán egyeztet többek között szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, valamint a kereskedelmi, a közlekedési, a befektetési, a környezetvédelmi, illetve a vízügyi- és mezőgazdasági miniszterrel is.

Forrás: MTI/Hírklikk