Szijjártót védi a Külügyminisztérium a pedofil-ügyben

Németh Péter 2020. február 12. 19:04 2020. feb. 12. 19:04

Napok óta hiába várjuk a Külügyminisztérium válaszát kérdéseinkre, amelyeket Kaleta Gábor volt nagykövet ügye kapcsán tettünk fel. Amilyen gyorsan és udvariasan reagáltak arra, hogy a rangjától megfosztott, pedofil váddal bíróság elé kerülő hajdani diplomatát – tévesen – a Szijjártó Péter vezette minisztérium sajtóosztályának élére helyeztük, miközben ő ezt a posztot még Martonyi János irányítása alatt töltötte be. Azt hittük akkor, hogy az általunk elküldött kérdésekre adandó válaszok szintén hamarosan megérkeznek, de ebben is tévedtünk. Így aztán, kiváltképp az index.hu írását elolvasva – amely az amerikaik nyomozását hozta be hírként –, arra jutottunk, hogy a külügynek ebben az ügyben csak az a fontos, hogy Szijjártó Pétert kiemelje az esetleges felelősök köréből. Persze természetesnek kell tekintenünk, hogy az apparátus számára ez rendkívül fontos, nemkülönben magának a miniszternek, de azért legalább ennyire lényeges volna, hogy tisztán lássunk ebben a kérdésben.

Az mindenesetre komoly előrelépés, hogy megtudtuk: az ügyészség már novemberben vádat emelt Kaleta ellen; szerkesztőségünk írásbeli kérdéssel fordult a bírósághoz, hogy megtudjuk, mi is pontosan a vád a volt diplomata ellen. Ezzel együtt, a kormány nem igyekszik tájékoztatni a közvéleményt – legfeljebb azt tartották kiemelten fontosnak, hogy közöljék: túl azon, hogy Szijjártónak – Kaleta letartóztatása óta – semmi köze az ügyhöz, nincs is rálátása (ami azért, lássuk be, igencsak furcsa), a minisztérium állományába sem a mai miniszter révén került; Medgyessy Péter, illetve Gyurcsány Ferenc alatt is ott dolgozott.

Vagyis: azt insziniuálják, hogy ők szabadították rá a magyar diplomáciára Kaleta Gábort. A Hírklikk információi azonban nem egyeznek ezzel a közléssel. Portálunkat úgy tájékoztatták a Külügyminisztérium belső életére rálátó emberek, hogy 2002-ben, a választások környékén, feltehetően akkor, amikor már valószínűsíthető volt, hogy a Fidesz elveszíti a választásokat, mintegy száz új embert vettek állományba, köztük Kaleta Gábort is.

Ennek természetesen csak abból a szempontból van jelentősége, hogy lezárja azt a látható törekvését a Fidesznek, amellyel el akarja magától tolni a botrányt. Ezzel persze nem azt kívánjuk állítani, hogy a mai kormánypárt hibája, hogy pedofil-ügybe keveredett egy nagykövete – noha a C-típusú átvilágítás hiányossága szerintünk megállapítható -–, de nehezen érthető az az igyekezet, amellyel másra hárítja a felelősséget.

Ahogy korábban is írtuk: nem Orbán Viktor felelőssége, ha egy ilyen súlyos aberráció nem derült ki korábban, egy általuk kinevezett diplomatáról. Az viszont már igen, hogy a történtekről nem számoltak be idejében, és minden eddig lépésük azt sugallja: igyekeztek eltussolni, titokban tartani az ügyet.