Szili Katalin újra hűségesküt tett Orbánnak

HírKlikk 2018. május 24. 14:56 2018. máj. 24. 14:56

A Szili Katalin szerint van hiteles baloldali politikus Magyarországon: a jelenlegi miniszterelnök.

Az igazi törést a 2004-es népszavazási kampány okozta, "amelyben az MSZP szembefordult a határon túli magyarokkal", az utolsó cseppet pedig az olyan 2008-as "neoliberális" intézkedések, mint a vizitdíj vagy a kórházi napidíj bevezetése - ezzel indokolta Szili Katalin volt szocialista politikus, miért távolodott el az elmúlt években az MSZP-től.

A Figyelő című kormánypárti hetilapnak nyilatkozva Szili Katalin azt állítja: a párt feladta baloldali elveit, és "teljes mértékben a neoliberálisok foglyává vált." Az interjút a hvg.hu szemlézte.

Mint elmondja, a "nép-plebejus" Horn Gyula még képes volt egyensúlyt tartani az egyes platformok között, bár az általa képviselt népi-nemzeti irányzat mindig kisebbségben volt a párton belül. "Az ősbűnt akkor követtük el annak idején, hogy amikor az MSZP megalakult, akkor nem egy olyan politikai erő jött létre, amit mondjuk Gazsó Ferenc vagy Pozsgay Imre képviselt, akik egy igazi baloldali politikát akartak megvalósítani."

Bár Szili úgy látja, ma már "magunk mögött kell hagyni" a 20. századi baloldaliságot és a szocialista, liberális, konzervatív eszméket, azért van hiteles baloldali politikus Magyarországon: a jelenlegi miniszterelnök.

"...azok az intézkedések, amelyek jellemzően a baloldalhoz köthetők, Orbán Viktorhoz kapcsolódnak 2010-et követően. Ő tudott olyan intézkedéseket tenni, gondoljunk például a bankadóra, amelyekről korábban azt gondoltam, hogy egy szocialista kormánynak kellene megvalósítania azokat."

Az interjúból kiderül, hogy Szili támogatja Orbánt a migráció kérdésében is.

Forrás: hvg.hu