Szili Katalin: 2010 óta jelentős változás történt a magyar nemzetpolitikában

HírKlikk 2019. május 19. 19:17 2019. máj. 19. 19:17

Az európai választás az őshonos kisebbségek jövője szempontjából is fontos - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Washingtonban, ahol szombaton részt vett a szokásos évi magyar pikniken és cserkészbálon.

 A miniszterelnöki megbízott két hónapon belül másodszor jár Washingtonban, amelynek magyar közösségét - mint fogalmazott - különösen a szívébe zárta.

Lényegesnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban élő magyarok is minél többen menjenek el voksolni, mégpedig arra az Európára, amelynek nemzetállamai szeretnék megőrizni történelmüket, kultúrájukat, hagyományaikat, s azt a keresztény identitást, amely Európának történelmileg is a sajátja.

"Az amerikai magyarok tapasztalatból tudják, hogy mennyire különbözik a soknyelvű Európa az egyébként azonos nyelven beszélő és olvasztótégelyként ismert Amerikától" - mondta.

"Mi nem európai egyesült államokra készülünk" - hangsúlyozta Szili Katalin.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte: 2010 óta jelentős változás történt a magyar nemzetpolitikában. Mint fogalmazott, részben az állampolgársági törvény, részben az ehhez kapcsolódó választójog, valamint a kárpát-medencei autonómiák iránti felelősségvállalás immár összeköti a magyarságot.

Forrás: Hírklikk