Szilvásy György: a Fidesz a saját világát filmesítette meg

HírKlikk 2021. november 5. 09:11 2021. nov. 5. 09:11

Környezetemben mindenki látta már a 2006-os eseményekről szóló filmet, de nem szórakozásból, hanem kötelességből, hogy perelhető-e – mondta Szilvásy György egykori titokminiszter. Erről egyébként megoszlik az ügyvédek véleménye – tette hozzá. Van, aki azt mondja, hogy igen, mert tényállítások vannak benne, van, aki azt mondja, hogy bár úgy tűnik, mintha tényállítás lenne, mégis azt lehet rá mondani, hogy fiktív, ezért a perelhetősége kétséges.

A bírói gyakorlatot is másként értelmezik az egyes ügyvédek. Van, aki szerint a bírói gyakorlat úgy szól, hogy a közszereplőnek bármit el kell viselnie – és én talán még annak számítok –, mások pedig azt mondják, hogy ezt a fajta hazugságot, tényferdítést nem kellene elviselni, úgyhogy még nem egyértelmű a vélemény – fejtette ki a volt titokminiszter.

Szilvásy György a KlikkTv Mélyvízben című műsorában úgy fogalmazott, „ha magam lennék, nem fordulnék a bírósághoz, nekem elegem van az elmúlt tizenvalahány év pereskedéseiből. Itt most amiatt kellene perelni, hogy a történelemkönyvekben ne ez az átirat legyen, amit a Fidesz most csinál a múlttal.”

Egyébként, akik látták a filmet, azt mondják, se külsőre, se belsőre nem hasonlít rám a filmben szereplő alak. Én sosem jártam Mercedesszel – ma azzal járnak –, sem kisbusszal és nem volt kék villogóm – emlékeztetett.

Bár a film úgy kezdődik, hogy Szilvásy György éppen utasításokkal tér haza Moszkvából. A valóságban nem járt ott és megtisztelőnek érzi, hogy – bár a filmben három gonoszként jelennek meg –, ott lehet Dobrev Klára és Hann Endre társaságában.

2006 őszén nekem nem volt operatívan funkcióm – folytatta Szilvásy György. „A film állításával ellentétben, a titkosszolgálatokat vezető miniszternek semmi köze nem volt a rendőrség irányításához, de még a titkosszolgálatoknak sem. Az én szerepem abban az időben az volt, hogy a titkosszolgálatokat alkalmassá tudjuk tenni – politikai támogatás mellett – arra, hogy előre jelezzék az esetleges eseményeket, amelyek bekövetkezhetnek 2006 után. Rendzavarásokra, terrorista akciókra gondolok.”

„Hozzá kell tennem, azon az őszön a rendőrség és a titkosszolgálatok felkészületlenek voltak a 2006-os otromba támadásokra, amiket tulajdonképpen politikai motivációra hajtottak végre. Ezen kellett változtatni, hogy a szolgálatok képesek legyenek előre jelezni, milyen törvénytelen akciókra készülnek a kormányt megbuktatni akarók.”

A film azt kívánja bizonyítani, hogy mi szerveztük az eseményeket és ez a történelem gyökeres változtatása – fogalmazott az egykori titokminiszter. „Nem azzal foglalkozik, hogy milyen erőszakos akciók voltak a rendőrség részéről. Azt mondják az ügyvédek, akik látták a filmet, hogy a rendőrség abszolút pozitív színben tűnik föl, miközben a korábbi kommunikációjukkal ellentétes ez a vonal. A film mondandója most az, hogy nem ők szervezték, nem ők motiválták, nem ők támogatták – politikai értelemben is – ezeket az akciókat, hanem mi szerveztük azokat, hogy kormányon maradjunk.”

„2006-ban én aktívan részt vettem azokon a tárgyalásokon, ahol arról volt szó, mit kellene tenni. A titkosszolgálatok irányítójaként nekem feladatom volt a politikai egyeztetéseken, kormányüléseken arról beszélni, mi várható, milyen törvénytelen, alkotmányellenes, puccsszerű előkészületek vannak, hogy a kormányt politikai célokból ellehetetlenítsék.”

„Én írtam a levelet Deutsch Tamásnak 2006 október 23. előtt, amikor megtudtuk, hogy megváltoztatva a helyszínt, az Astoriához akarják az újabb nagygyűlést szervezni. Megírtam neki, hogy a rendelkezésünkre álló információk szerint ennek komoly kockázata van. Az felhívás táncra, hogy a csőcselék, az erőszakos cselekedeteket elkövetők ráépüljenek gyakorlatilag a békés nagygyűlésre. Deutsch Tamás azt írta vissza, hogy a mi dolgunk a fegyelmet fenntartani.”

Utólag már mindent össze lehet rakni – tette hozzá Szilvásy. „Ők szépen megrendezték az Astoria mellett ezt a nagygyűlést. Nyilván tudatosan tették ezt, ahogy tudatos volt az is, hogy a Kossuth térről a tömeg terelése abba az irányba történjen.”

„A Fidesz meghatározó emberei voltak a motivátorok, akik az utcai eseményeket is irányították – persze a megfelelő közvetítő személyeken keresztül. Ezért hoztuk nyilvánosságra azokat a rádióbeszélgetéseket, amelyek bizonyították és ezt bizonyítják a mai napig. Most ezt akarják átírni. A Fidesz napjainkban a saját világát filmesíti meg. A 2006-os időszakot, gyakorlatilag szinte ugyanazt a forgatókönyvet, mint amit annak idején ők csináltak. Megfilmesítik a mai viszonyokat a sajtóhoz az újságírókhoz is, úgy, mintha ez nekünk lett volna a sajátunk, vagy mi csináltunk volna mindent.”

Kálomistáék nyilván tudták, hogy a valóságban mi történt. Ezt megfilmesítik csak nem azokkal a szereplőkkel, akik a valóságban ebben az akcióban részt vettek. Most megtudhatjuk, hogy valójában miként csinálták – mutatott rá Szilvásy György.

Elmondta, hogy ők is a rádióból, tévéből tudták meg, hogy van Gyurcsány Ferenc beszédéről felvétel. „Ez is jellemző, hogy ma ilyen nem történhetne meg, a közelébe nem kerülhetne senki, se televízió, se rádió, hogy egy ilyet leadjon, egy megvágott beszédet, amit a Fidesztől kapott – csak mi készületlenek voltunk arra, ami ezután következett.”

Szeptember 17-én kapott telefonhívást, miután először a Kossuth Rádióban leadták Gyurcsány megvágott beszédét, amiről elmondta, az nem volt előre leírva és egy vita közben született. „Sajnos – és ez egy objektív hiba –, sem a rendőrség, sem a szolgálatok előzetes információt nem kaptak vagy nem tudtak mondani arról, mi készül szeptember 17-én, 18-án. Arra is megvan a válasz, hogy miért nem. 1990 óta teljesen le voltak állítva a titkosszolgálatok – a rendőrség is – a politikai szervezetek megfigyeléséről. Nem tettek különbséget parlamenti pártok között és civil szervezeteknél, egyszerűen nem volt feladat, nem érezték ezt, nem erőltették és ebben konszenzus volt 1990-től.”

2006-ban, amikor bejött a politikai terror, amit a Fidesz ősztől az akkori kormány ellen alkalmazott, felkészületlenül érte a szolgálatokat és nagyon gyorsan kellett kiépíteni azt a személyi kört, hogy a Fidesz által mozgatott, szélsőjobboldali szervezeteknél információt lehessen szerezni, hogy mi fog történni. Amikor elkezdtek gyülekezni, az volt a probléma, hogy nem tudtuk, hogy elmennek a Szabadság térre a tévé-székházhoz. Erről nem volt információnk. Ha ez a tüntetés normális keretek között zajlik, akkor nem is kellett volna, hogy legyen.”

A film állítása, hogy ott van egy vidéki rendőri csoport, amelynek tagjai ott cigarettáznak, ahelyett hogy bevetették volna őket, és tudatosan távol tartották az erősítést – tette hozzá Szilvásy. „Amit itt megfilmesítettek, azt azért tették, mert tudták, hogy így csinálták ők. Ez a forgatókönyv valószínűleg úgy működött, ahogy a filmben látjuk, csak éppen nem mi csináltuk. A tudatosság nem a mi oldalunkon volt benne.”

„Tudtuk, hogy vezényelnek fel rendőri erősítést, de nem értettük, miért nem avatkoznak be, miért nem próbálják a törvényes rendet biztosítani. Nem jött válasz és azóta sem egyértelmű. Feltételezéseim vannak, amelyekre nincs bizonyíték. Amikről eddig beszéltem, azokra vannak bizonyítékok.”

Nem voltunk és nem is akartunk abba a helyzetbe kerülni, hogy bármit betiltsunk – válaszolta arra a kérdésre, hogy miért engedélyezték a megmozdulást. „Még azt a kérdést sem tettük fel, hogy lehet-e tüntetni vagy sem, mert az akkori közgondolkodásba nem illett bele ez a kérdés. Előre nem lehet bizonyítani, hogy erőszakos lesz.”

Arra, hogy Dobrev Klára hogyan került képbe az eseményekkel összefüggésben, Szilvássy György csak elmosolyodott, hiszen értelmezhetetlen. „Az események idején jelen volt az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, a titkosszolgálat, a kabinetfőnök, a rendőrfőkapitány, a Nemzetbiztonsági Szolgálat hivatalvezetője, Budapest rendőrkapitánya – volt ez a kör. Dobrev Klára jelenléte mutatja a filmben az aktuálpolitikai szálat, ami egyértelműen bizonyítja, hogy ez az egész film egy hazugság. Dobrev Klárát most támadni kellett az előválasztás során, esetleges miniszterelnök-jelöltté válása miatt berakták a filmbe.”

„A film egésze ilyen. A Fidesz jól meghatározott reálpolitikai, illetve hosszabb távú kommunikációs céljait szolgálja. A Fidesz el akarja feledtetni, hogy erőszakban fogant a kormányzása és ez a 2006-os események sorozata.”

„Van, amit elért a Fidesz. Például azt, hogy újságírók, politológusok mindkét oldalon látnak hibát, a fanatikusokat pedig tovább fanatizálja ez a film. Van egy réteg, amelyik jól tudja, hogy mi történt. Ők meg sem nézik.”

Önmagában a filmnek annyi a valóságalapja, hogy volt 2006 szeptember 17. – szögezte le a volt titokminiszter.

„Sem művészi, sem egyéb eszközeivel nem a valóságot vetítik, hanem ennek az ellenkezőjét. A politikai krimi nem engedi meg magának a valóság átértelmezését, itt pedig kifejezetten goebbelsi eszközöket látunk, azt, hogy miként lehet az emberek agyát átmosni.”