Színes lesz Joe Biden kormánya

HírKlikk 2021. január 27. 05:00 2021. jan. 27. 05:00

Joe Biden elnök kabinetbe szóló jelöléseit elemezve, a The Washington Post megállapította: a jövendő kormánya több szempontból is történelmet ír majd, de a 15 minisztérium élére, valamint nyolc további kulcspozícióba jelöltek összetétele minden eddiginél színesebb kabinetet vetít előre, származás és etnikai hovatartozás szempontjából. 

A jelöltek között van hat afroamerikai, négy hispano, három ázsiai amerikai, és egy bennszülött, vagyis indián. És a jelöltek fele nő – ennél több nőt eddig nem jelöltek még kormányzati tisztségre. Igen színes az összetétel a vallások tekintetében is. A többség – legalább nyolcan – Bidenhez hasonlóan, katolikus. Van azonban a jelöltek között öt zsidó, két fekete bőrű baptista, és ha a kormányba beleszámítják a tiszti főorvost – többnyire amúgy nem teszik –, akkor két hindu. (Több jelölt nyilvánosan nem azonosult egyetlen vallással sem.)  

Nem szerepel ugyanakkor a listán az Egyesült Államok lakosságának 15 százalékát kitevő, a Trump iránt leginkább lojális fehér evangélikus réteg. Biden rendszeresen jár misére, és gyakran idéz a Bibliából. Ám ellentétben Barack Obama elnökkel, aki tett gesztusokat a fehér evangélikusok felé, Biden ezt eddig nem tette meg. De még ha akarná is, nehezen találna megfelelő evangélikus tagot a kabinetjébe azon egyszerű oknál fogva, hogy a legtöbb evangélikus a republikánusok felé hajlik. 

Az amerikai alkotmány természetesen rögzíti, hogy egyetlen tisztséghez sem vizsgálják a vallást. Emellett Biden alighanem nagyobb figyelmet fordított arra, hogy etnikai, faji, gender – és nem a vallás  szempontjából – a lehető legszélesebb rétegeket képviselő embereket válasszon – írja a The Washington Post, amely kitér a (részben már jóváhagyott) jelöltekre, és emlékeztetett rá, hogy a kabinetben nem lesz muzulmán.