Szinte az összes külföldi a Fideszre szavazott

HírKlikk 2019. május 27. 12:50 2019. máj. 27. 12:50

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján összesen 115325  fő szerepelt abban a szavazói névjegyzékében, amely a levélben voksolókat gyűjtötte össze.

A beérkezett levélszavazatok száma ennek ugyan kevesebb, mint a fele volt, összesen 55 280, amelyből végül 34690 voksot találták érvényesnek. Ezt viszont szinte teljes egészében a Fidesz vitte. A Fidesz-KDNP összesen 33302 érvényes szavazatot kapott - írja összefoglaláójában a Magyar Narancs.

Levélszavazatot összesen 88 országból lehet leadni, de ezek többségéből alig néhányan küldték el voksukat. Szerbia toronymagasan a legtöbb szavazatot szállította külföldről. A névjegyzékben szereplő 59400 szavazó közül végül 33308 ember adta le a voksát. Ez pedig figyelemreméltó egybeesés a Fideszre leadott érvényes szavaztok számával, még akkor is, ha feltételezzük, hogy a többi országból is kaphatott a kormánypárt támogató szavazatokat.

Az Ukrajnában élő magyarok nem levélben adták le voksukat, hanem átjöttek szavazni.  Meg is adtak ehhez minden segítséget a magyar rendőri szervek. A Magyar Hang információi szerint a múlt héten Kisvárdára vezényeltek mintegy harminc készenléti rendőrt, hogy a záhonyi határátkelőnél segítsék meggyorsítani a Magyarország és Ukrajna közti határellenőrzést.

Forrás: Magyar Narancs