Szlovák pálya

Dr. Dávid Ferenc       2019. március 18. 17:13 2019. márc. 18. 17:13

„Nem látok más életteret Szlovákia számára, mint az Európai Unió. Nem mond igazat, aki azt állítja, hogy Szlovákia képes lenne életben maradni semleges államként. Nagyon veszélyes, ha valaki válogatás nélkül támad az európai intézményekre.(…) Emlékezzünk arra, hogy Európában élnek a legjobban, valószínűleg az egész világon. Ez a béke és nyugalom oázisa, ahol az emberek biztonságban érzik magukat. Éppen ezért miniszterelnökként mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a Szlovák Köztársaság megbízható partner legyen ebben az egyedülálló projektben."

A fenti mondatokat tehát nem valamelyik mostani köztársasági elnökjelölt (Caputová vagy Sefcovic) mondta a kampány hevében, hanem 2017. márciusában - az azóta megbukott kormányfő, - Robert Fico. Ez így utólag is megnyugtató, hiszen a heves népi felindulás következtében eltávolított, a magyarság körében nem túl népszerű és sokszor „fenegyerekeskedő” Fico is pontosan tudta/tudja, hogy Szlovákia számára kizárólag az EU biztosítja az otthon melegét. Idézett mondatatait megtanulhatnák, és szó szerint megismételhetnék a magyar kormányzati tényezők. Mindenki jobban járna: a FIDESZ, az ország és az Európai Unió is.

Északi szomszédunk tehát megértette az idők szavát. A magyartól eltérő pályát választottak és két évtized alatt – NATO és EU-tagság, schengeni övezet plusz csatlakozás a valutaközösséghez – a regionális sereghajtóból a térség egyik mintaállama lett. Ján Slota, Vladimír Meciar és Robert Fico – a múlt emberei, már csak rossz emlékként kísértenek. A 44 éves kormányfő (Peter Pellegrini) és a 46 éves - a köztársasági tisztségre abszolút esélyes – liberális-zöld Caputová asszony a reményteljes jövőt jelenthetik, de a másik szlovák elnökaspiránstól sem kell nagyon félni, hiszen Maros Sefcovic (53) tizenöt éve országának vezető EU-s diplomatája. (Korábban megpályázta az európai szocialisták csúcsjelölti posztját is, de időközben Frans Timmermans javára visszalépett.) Szóval tőle sem kell rettegni, nem valószínű, hogy hazáját letérítené a kontinentális integráció útjáról. Teljesen világos, hogy a szlovákok merre fordulnak, hová tartanak. A köztársasági elnökválasztás március végi második fordulóját – függetlenül attól, hogy ki lesz a befutó - Szlovákia már most megnyerte, hiszen az biztosan a progresszió győzelmét hozza.

De mi lesz előtte március 21-én? Csütörtökön – EB selejtező keretében, a nagyszombati City Arenában – összecsap a két szomszédos ország labdarúgó válogatottja. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos listáján Szlovákia a 29., Magyarország az 52. Számunkra kedvezőtlenül nagy a differencia. A helyezési számok közötti jelentős különbség ellenére bízzunk csapatunk tisztes helytállásában! Legalább a gyepen mutassuk meg, hogy képesek vagyunk sportszerűen, igaz európaiként játszani. Ha már a focipályán kívül nem sikerül……