Szlovákia is Csehország mellé állt a Moszkva elleni konfliktusban

HírKlikk 2021. április 18. 19:15 2021. ápr. 18. 19:15

Amint arról korábban a Hírklikk is beszámolt, szombaton Prágában bejelentették, hogy tizennyolc orosz diplomatát kiutasítottak Csehországból. Őket a cseh hatóságok azzal vádolják, hogy az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Szlovákia támogatásáról biztosította Csehországot, Moszkva fenyegető üzenetet küldött Prágának.

Andrej Babiš miniszterelmök szerint erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. 

Új fejlemény az ügyben, hogy Szlovákia is Csehország mellé állt. Zuzana Čaputová köztársasági elnök vasárnap támogatását fejezte ki a cseh kormány iránt – írta a szlovákiai magyar nyelvű portál, a bumm.sk. Martin Strižinec, a köztársasági elnök szóvivője szerint „Szlovákia szorosan figyelemmel kíséri a külföldi szereplők által vezetett állítólagos felforgató tevékenységeket, amelyek emberéletekbe kerültek, és hatalmas károkat okoztak Vrbeticében". 

Időközben az oroszok is megszólaltak az ügyben, „Csehország nagyon jól tudja, mi lesz a következménye a tizennyolc orosz diplomata kiutasításának” – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombaton este. Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke pedig kijelentette, hogy Moszkva válaszának arányosnak kell lennie.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy Csehország döntésével „az Egyesült Államok farvizében evez". Szerinte a diplomaták kiutasításának nincs valós alapja, az indoklás pedig nem állja ki a kritikus vizsgálatot. Ugyanakkor hozzátette, hogy az intézkedés súlyos csapást jelent a kétoldalú kapcsolatokra.