Szlovákia nem Magyarország

HírKlikk 2019. november 18. 18:55 2019. nov. 18. 18:55

Szlovákiában „a populisták és nacionalisták kultúrharca csekélyebb, mint Magyarországon, vagy Lengyelországban. Túlságosan nyilvánvaló, hogy a keresztény hagyományok önjelölt védelmezői számára nem ideológiáról, hanem hatalomról van szó” – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap a bársonyos forradalom évfordulója alkalmából készített összeállítást.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szóvivőivel, továbbá Martin Milan Šimečka neves ellenzéki újságíróval készített hosszú beszélgetést a lap, amely idézte Šimečka véleményét, miszerint a nagy kérdés a februárban esedékes parlamenti választás, amely „hozhat nagyon pozitív eredményeket, de alaposan mellé is mehet”.

Az újságíró óvatosan derűlátó: „A szlovák társadalom nagyon gyorsan fejlődik” – mondta. Úgy látja, hogy a populisták és nacionalisták kultúrharca országában csekélyebb, mint Magyarországon vagy Lengyelországban. Túlságosan nyilvánvaló, hogy a keresztény hagyományok önjelölt védelmezői számára nem ideológiáról, hanem hatalomról van szó.

Šimečka azonban aggódik a liberális és a konzervatív ellenzéki pártok miatt, amelyeknek a vezetőit önzéssel vádolja, amiért nem lépnek szövetségre.

A legutóbbi felmérések szerint az ellenzéki pártok közül több is elvérezhetett az 5 százalékos bejutási küszöbön. „Ha mellémegy a választás, ők is tehetnek róla” – mondta.

Kifejezte csodálatát a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom iránt, mert az 1989-es tüntetések modelljét ismétlik, és „mert békések és a kölcsönös megértésre törekszenek”.

Šimečka külön is memlítette Igor Matovič politikust, aki megelőzte a Tisztességes Szlovákiáért mozgalmat azzal, hogy az évfordulóra ugyanarra a pozsonyi térre előbb jelentett be rendezvényt. Matovič a lap szerit ugyan keményen korrupció-ellenesnek számít, de folyton minden egyeztetés nélkül hoz döntéseket, és ezért nem tekintik szövetségre alkalmasnak.