"Szó sincs arról, hogy minden eddiginél nagyobb tömegek választották a Fideszt"

HírKlikk 2019. május 27. 09:24 2019. máj. 27. 09:24

A Policy Agenda vezetője úgy látja, az ellenzéket tekintve egyszerűen újraosztották a tortát.

Két meglepő része van a vasárnapi választásnak - mondta a Népszavának Kiss Ambrus. A Policy Agenda vezetője úgy látja, a Fidesz nem tudott áttörést elérni az előző EP-voksoláshoz képest, hiszen a mostani ismereteink szerint 13 mandátumot szerezhet a vezető kormánypárt az eddigi 12-vel szemben, ami nagyjából egy százaléknyi szavazatnak felel meg. Szó sincs tehát arról, hogy minden eddiginél nagyobb tömegek választották a Fideszt.

Ami pedig az ellenzéket illeti, Kiss úgy látja, egyszerűen újraosztották a tortát. Az EP-kampány két pártnak jött be, a DK-nak és a Momentumnak. Utóbbi rá tudott hajtani az LMP hagyományos szavazóbázisára, amelynek nagy része csalódott, kereste magának az új politikai tömörülést.

Ennek a bázisnak egy kis része bement az MSZP-be, de az elemző szerint legtöbben a Momentumhoz pártoltak át, mert büntetni akarták az LMP-t. Ugyanarról a nagyvárosi szavazóbázisról van szó, amelyik korábban az Együtt PM-re voksolt vagy az LMP-re. 

Most annyi történt, hogy ez a nagyvárosi szavazóbázis újraosztódott.

A DK azért tudott most meglátása szerint önálló jelleget adni a kampánynak, mert jó hívószavakat talált. Az egyik Dobrev Klára neve volt, a másik az Európai Egyesült Államok szlogen, ami bejött, mert egyszerű volt.

Az MSZP-Párbeszéd kampánya ezzel szemben a Policy Agenda elemzője szerint nagyon gyenge volt. 2014-ben is hasonló látványos vereséget értek el, amiből akkor is a DK került ki győztesen, de utána mégsem tudott továbbépítkezni.

A mostani eredményből nem kell tehát azt a következtetést levonni, hogy ez a választási arány a későbbiekben is megmarad, ez egy pillant eredmény.

Abban viszont biztos Kiss, hogy teljes bukáshoz vezet, ha most az összefogással kezdenek az ellenzék kampányolni az őszi önkormányzati választásra, sokkal ésszerűbb lenne lezárni a belső vitákat, és beállni a civil szervezetek mögé. Ez sikert hozhat az ellenzéknek.

Forrás: Népszava