Szobrok: Lenin és Horthy

Dr. Dávid Ferenc       2020. július 15. 14:20 2020. júl. 15. 14:20

Felháborodásának adott hangot a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja kedden kiadott közleményében, hogy ameddig az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország más tagállamok jogállamiságáért aggódik, addig saját országában szobrot emelnek az emberi méltóságot, az emberi és polgári jogokat és a jogállamiságot lábbal tipró Vlagyimir Iljics Leninnek, akinek az emberiesség elleni bűnlajstroma végtelenségig sorolható. (Magyar Nemzet)

Megmondom az „őszintét”: én sem tartom szerencsésnek, hogy Gelsenkirchenben egy szélsőséges csoport szobrot állíthatott Leninnek. Ellenérzésem talán nem olyan elemi erejű, mint a Fidesz-KDNP-é, de hangsúlyozom, hogy megértem tiltakozásukat, bár a német parlamentáris demokrácia és alkotmányos jogállam Vlagyimir Iljics szobrától egy jottányit sem gyengül.

Amit viszont sajnálok, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselő csoportja nem figyelt és nem figyel elég éberen a magyarországi szoborállítási gyakorlatra. „ A német megszállás áldozatainak emlékműve” (Budapest - Szabadság tér) hat évvel ezelőtti felállítása óriási közfelháborodást keltett, hiszen a kompozíció azt sugallja, hogy Magyarország tétlen és vétlen áldozata volt a német agressziónak. A szoborcsoportot azóta sem merték hivatalosan felavatni, és vélhetően a hivatalos ceremóniára már soha nem kerül sor.

Igaz azóta megtudtuk, hogy Horthy Miklós kivételes államférfiú volt (Orbán Viktor tartja annak), Lázár János ex-miniszter pedig tavaly novemberben koszorút helyezett el Horthy Miklós kenderesi sírján a kormányzó budapesti bevonulásának a 100. évfordulóján. Szerinte Horthy Miklós a bajtársaival megmentette Magyarországot: „hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk”.  Ez már majdnem felér egy Lenin szobor állítással, főként úgy, hogy Magyarország jelenlegi első embere és egykori minisztere nyilvánosan tiszteleg a százezrek haláláért felelős kormányzó emléke előtt. Itt nem egy maroknyi megtévedt ultrabalos (Németországi Marxista–Leninista Párt) tévelygéséről van szó, hanem a regnáló politikai erő értékválasztásáról!

2013. november 3-án (a budapesti Szabadság tér 2. szám alatt) Horthy-mellszobrot avattak a Hazatérés Templomában. És láss csodát! Hét évvel ezelőtt még Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője, a belváros akkori polgármestere nyilatkozatában a Jobbik politikai provokációjának tartotta és elítélte a szoboravató akciót. Hét évvel ezelőtt még a Fidesz egy harmatgyenge közleményben legalább tiltakozott a Horthy-szobor felállítása ellen, napjainkra viszont a megtévedt lovas tengerész (és politikai bűnöző) heroikus küzdőként és politikai eszményképként van nyilvántartva a Fidesz szótárában. Míg Németországban nem igazán kell félni Lenin ideológiai térhódításától, addig Magyarországon együtt kell élnünk a Horthy-kultusz feltámasztásával.  Lenin új szobrától nem tartok (ez legyen a németek ügye), Horthyétól viszont összeszorul a szívem.

A Fidesz európai parlamenti képviselő csoportja szerint Lenin az emberi méltóságot, az emberi és polgári jogokat és a jogállamiságot lábbal tiporta. Horthy talán nem?