Szójakereskedőket gyanúsítanak hétszázmillió forintos adócsalással

HírKlikk 2020. november 6. 11:33 2020. nov. 6. 11:33

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, nyomozás indult egy dunántúli szójakereskedő társaság ellen, amely a gyanú szerint, többszintű céghálón keresztül, 700 millió forintnyi adó megfizetését kerülte el – tájékoztatta a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

Tóth Gergő közölte: az egymást váltó, adócsalásra létrehozott cégekből kiépített háromszintű hálózattal a Szlovéniából és Horvátországból importált szójadarát belföldön áfa nélkül értékesítették. Az adócsalás mellett, jelentős árelőnyhöz jutottak a piac tisztességes szereplőivel szemben.

A bűnszervezet komoly informatikai infrastruktúrát működtetett, szervereiket a nyomozók IT-szakértők és szaktanácsadók bevonásával, egy szerverhotelben foglalták le. Az akcióban a NAV harminc helyszínen tartott házkutatást.

A bűnbanda irányítóit a Merkur bevetési egység balatoni luxusingatlanjukban fogta el. A nyomozók bankszámlákat és követeléseket zároltak, eddig már több mint félmilliárd forint értékben, és több millió forint értékű kriptovalutát is sikerült lefoglalniuk.

A NAV négy gyanúsítottat vett őrizetbe. A Székesfehérvári Járásbíróság közülük három letartóztatását, egy bűnügyi felügyeletét rendelte el. Az ügyben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás.

Forrás: MTI