Szomorú bejelentés: megszűnik az oktatás a foktői iskolában

HírKlikk 2020. január 28. 05:30 2020. jan. 28. 05:30

Idén január végén megszűnik – egyelőre csak – az oktatás a foktői általános iskolában. A helyi községi hírmondóban jelentette be ezt a szomorú tényt Bakai Károly településvezető.

A polgármester a baon.hu-nak elmondta, hogy a foktői önkormányzat sok éven keresztül mindent megtett, hogy megtartsa helyben legalább az alsó tagozatot. Felújították az intézményt, amelyhez tornacsarnok is társul, ingyenes étkezést, tankönyvet és úszásoktatást biztosítottak a tanulóknak, digitális táblákkal, számítógépekkel felszerelt iskolában folyt az oktatás.

Kalocsa három és fél kilométer, s amióta a kerékpárút is megépült a két település között, szép időben kétkerekűvel biztonságosan, rövid idő alatt be lehet érni a városba, ahol sok foktői dolgozik.

– Az elmúlt évek során, először a felső tagozat osztályai szűntek meg, mivel a törvény szerint 14 fő alatt nem lehetett az osztályokat elindítani. Amikor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átvette az iskolákat, a foktői önkormányzat mindenben támogatta azt követően is, de a tanulólétszám olyan gyorsan csökkent, hogy 2019 szeptemberében nyolc gyerekkel kezdődött meg a tanítás. A nyolc alsós egy osztályban összevontan tanult. Idén januárban a szülők úgy döntöttek – a Klik kezdeményezésére –, hogy elviszik a gyerekeket, akik a jövőben kalocsai iskolákban folytatják tanulmányaikat – mondta a település vezetője.

A polgármester hozzátette, hogy ezzel a problémával Foktő nincs egyedül, a környékbeli kis falvakban is hasonló a helyzet. Kivételt képeznek azok a települések, ahol a katolikus egyház fenntartásába került az iskola.

Forrás: baon.hu