Szoronganak az LMBTQ közösségek

HírKlikk 2023. május 14. 17:20 2023. máj. 14. 17:20

Az Orbán-kormány a gyermekvédelmi törvény további szigorításán dolgozik, miközben a 2021-es jogszabály diszkriminatív, a pedofíliát a homoszexualitással összemosó rendelkezései miatt az Európai Bizottság – az Európai Parlament és 14 uniós tagország csatlakozásával – pert indít Magyarország ellen. Az LMBTQ-közösségek, a szivárványcsaládok pedig szorongással figyelik a folyamatot, különösen a magyar életmód védelméről szóló törvény tervezete és a köztársasági elnök homályos megfogalmazásai miatt.

Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó a Népszava kérdéseire válaszolva azt mondta, a magyar kormány elzárkózó minden állásponttal szemben, amely elfogadóan közelít a kisebbségekhez, Ferenc pápa nyitottsága sem tetszett nekik. Ennek a szemléletnek természetesen széles társadalmi bázisa van. Több hazai és nemzetközi kutatás is kimutatta, hogy nálunk rendkívül alacsony a szolidaritás a kisebbségi csoportokkal. Ha bármilyen támadás vagy sérelem éri őket, a többség kevéssé mobilizálható. Egyébként is erősek még benne az idegengyűlöletet, homofóbiát, antiszemitizmust, rasszizmust vagy akár a nőgyűlöletet tápláló érzések.

Szerinte meg kéne értetni, hogy a kisebbségi jog érvényesülése a demokrácia lakmuszpapírja. Hogy ha például a homofóbiát alaptörvényi szintre emeli a kormány, nemcsak ettől a csoporttól vesszük el az emberi és szabadságjogait, hanem az egész társadalomtól.

Az elutasító magatartás történeti okait hosszasan lehetne elemezni. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a jelenlegi homofób megnyilvánulások a gender elleni, globális szintű támadásból nőnek ki, és fontos szerepet játszanak benne az egyházi szereplők, közösségek, szervezetek. A magyarországi egyházak többsége rendkívül konzervatív – állítja Perintfalvi Rita, aki hangsúlyozta a keresztény LMBTQ-ismerőseitől szinte hetente kap kétségbeesett üzenetet olyan vasárnapi prédikációkról, amelyekben homofób, uszító beszéd hangzott el.

A kormány szerinte neohomofób álláspontjának célja jól ismert, bűnbakot képezni és identitáspolitikai küzdelmet vívni a jelentkező társadalmi problémák, jelen esetben a gazdasági krízis, az infláció, a háború hatásainak magyarázatára és elfedésére. A fasizmus a zsidóságra talált rá ebből a célból, most az LMBTQ-közösség kap hasonló szerepet – összegezte Perintfalvi Rita. 

A teljes cikk itt olvasható.