Závecz: szoros versenyben az ellenzéki pártok

HírKlikk 2021. június 25. 10:27 2021. jún. 25. 10:27

A Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az elmúlt egy hónapban csak két párt támogatottsága változott minimálisan, a Fidesz azonban továbbra is őrzi első helyét. Ugyanakkor az ellenzéki közös lista támogatottsága nagyobb, mint a kormánypártoké.

Az intézet közleményében az áll, hogy a Jobbik tavaly december óta tartó folyamatos emelkedése megállt. Május és június között egy hajszállal, egy százalékponttal kevesebb támogatója lett. A Demokratikus Koalíció viszont éppen ennyivel emelkedett, így most mindkét párt a választókorú népesség 12-12 százalékára számíthat – írja az Index.

A pártok rangsorában továbbra is a Fidesz az első, a múlt havival megegyező, 34 százalékos támogatottsággal.

A DK-n és a Jobbikon kívül a többi ellenzéki párt táborának mérete nem módosult az elmúlt egy hónapban: az MSZP-Párbeszéd hét, a Momentum hat százalékos, az LMP két százalékon áll. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is úgy áll, mint májusban – egy-egy százalékon. A párt nélküliek aránya 24 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz a legerősebb, 46 százalékkal. A második helyen a DK áll 17 százalékkal, és szorosan követi a Jobbik 16 százalékkal. Az MSZP-Párbeszédnek kilenc, a Momentumnak hét százaléka van ebben a körben, az LMP-nek két százaléka.

A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt itt is azonos támogatottságot ért el, az aktív szavazók egy-egy százaléka támogatja.

A ZRI Závecz Research Intézet emlékeztet rá, hogy tavaly december óta készülnek közvélemény-kutatások a listák támogatottságáról. Azóta lényegében változatlanok az erőviszonyok.

Az intézet értékelése szerint szoros verseny van a hat együttműködő ellenzéki párt és a Fidesz–KDNP listái között, az előbbi szűkös előnyével.

Ebben a hónapban az ellenzéki lista támogatottsága 39, a kormánypártoké 37 százalék. Ugyanez a fej fej melletti verseny érzékelhető a biztos választók körében is, az ellenzék 50, a Fidesz–KDNP listája 47 százalékot kapott.

Forrás: Index