Sztrájkba kezdtek az ELTE oktatói

HírKlikk 2018. október 19. 12:53 2018. okt. 19. 12:53

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-én részleges sztrájkba kezdtek - tudta meg az Index.

A tiltakozó akció határozatlan ideig, de előreláthatóan legalább egy hónapig fog tartani, a figyelemfelhívás kiváltó oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a 2018/19 1. félévére.
 
A sztrájk lényegében abból áll, hogy a természettudományi képzésben elengedhetetlen gyakorlati órákon az oktatók és a hallgatók nem végeznek semmiféle költséges gyakorlati tevékenységet, az oktató csupán szóban ismerteti, hogy mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek.
 
A laphoz eljutott ezzel kapcsolatban egy intézeti körlevél, amiben a következő áll:
 
"Az utóbbi évek egyre csökkenő oktatásra szánt költségei után az idei a tanévkezdésre semmilyen anyagi forrás nem állt rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezésére. Ez egy olyan, lassan állandósuló méltánytalan helyzetet teremt, melyben komoly áldozatokat hozva, elhivatottságból próbálnak oktatóink valamiféle képzési színvonalat fenntartani. Az alulfinanszírozottságra illetve a pénzügyi elszámolások zavaros voltának jelzésére szeretnénk egy figyelemfelhívó akciót kezdeményezni, melynek célja, hogy az egyetemi vezetés és a hallgatók is értesüljenek a helyzet tarthatatlanságáról."
 
A levélből kiderül, hogy az akció során az oktatók a gyakorlatokat „gyakorlati szeminárium" formájában tartják meg, azaz sorra kerülnek ugyan a megfelelő tematikák, és lesz ezekből számonkérés is, de az órán a hallgatók semmilyen költséges gyakorlati tevékenységet nem végeznek, az oktató szóban ismerteti, hogy mit csináltak volna.