Szülői Oldal: ma nincs felelős vezetése Magyarországnak

Millei Ilona 2021. január 23. 17:15 2021. jan. 23. 17:15

Önmagában minősíthetetlen tett, hogy megtartották a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat, osztotta a Szülői Oldal véleményét Neubauer István, a közösség képviselője a Hírklikk-kel.

Úgy gondolják, ma Magyarországon sérül az egységes köznevelés elve, és azt pont azok a nagy centralizálók sértik meg mélységesen, akik már szinte a falanszter szintjén hajtják végre a központosítást. A Szülői Oldal szerint egyébként idén csak a szóbeli érettségit kellene megtartani, az írásbelit nem, a pedagógusoknak pedig már rég meg kellett volna kapniuk a védőoltást. Az pedig a  miniszterelnököt minősíti, hogy miközben majd’ egy éve az egész világon pandémia van, Magyarországnak 2021. január 23-án még mindig nincs nyilvánosságra hozott, számon kérhető oltási terve. Így akárki ötletelhet, hogy mikor, kit hoz előre az oltásban, vagy sorol hátrébb.

Orbán Viktornak nem erről kellene beszélnie, hanem arról, hogy ezen és ezen a honlapon lehet megtekinteni Magyarország számon kérhető oltási tervét. 

Mit szól a Szülői Oldal ahhoz, hogy a jelenlegi járványhelyzetben sem tudunk eltérni a megszokottól, és ezen a szombaton mintegy 75 ezer tanuló részvételével megtartották a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat az érettséginél bevezetett járványügyi szabályok mellett?

A Szülői Oldal szerint az, hogy járványhelyzetben megtartják a felvételit, és gyerekeket hívnak be, önmagában minősíthetetlen tett. Ehhez azt is hozzá kell tennünk, hogy ez most azokat a gyerekeket érinti, akiknek felháborító módon még mindig be kell járniuk az iskolába. Emiatt viszont kevesebbet beszéltünk arról, hogy ez plusz kockázatot jelent. Az, hogy végig iskolába kellett járniuk, már önmagában tragikus. Most, hogy beküldték őket központi felvételit írni, ehhez már igazából nem tudunk mást hozzátenni, mint amit naponta elmondunk, hogy az egész iskolakezelés az. Ezért inkább az esélyegyenlőtlenségről beszéltünk, arról, hogy a különböző területeken hogyan tudták átvészelni a pandémia miatti különbözőségeket. Hiszen elég, ha arra gondolunk, hogy a tanárok közül hányan betegedtek meg, kerültek karanténba, vagy sajnálatos módon meghaltak. Kispesten épp tegnapelőtt temettük az egyik fiatal, alsó tagozatos tanító nénit, aki meghalt a koronavírus fertőzésben.  

Egyáltalán szükség van egy ilyen felvételire?

Mi a Szülői Oldalon nem is erről, hanem inkább arról beszélgettünk, hogy vajon ez a felvételi mennyire tükröz bármiféle tudásszintet a gyerekek között. Szerintünk nem szabad egy ilyen felvételi vizsga alapján a felvételt elbírálni. 

És a középiskolai oktatásról mi a véleményük? 

A középiskolákban most ugyan szünetel a bejárás, és online oktatás folyik, de az is elég felháborítóan kezdődött, mert a kormány tétovázása miatt, gyakorlatilag megint csak egy hétvégéjük maradt a diákoknak, tanároknak és a szülőknek is arra, hogy felkészüljenek, átálljanak rá. Hisz' nyilván egész más feladatot jelent a szülőknek is megszervezni azt, hogy ha otthon van a gyerek, legyen ellátása, legyen aki figyel rá. Mert igenis kell még rájuk figyelni – de ezt csak az tudja, aki gyakorló szülő –, mert egyszerűen képesek napokig nem ebédelni, ha valaki nem teszi eléjük az ételt, míg az iskolában ez nem fordulhat elő.

Ami pedig az online oktatást illeti, tavasz óta még mindig nincsenek a digitális oktatáshoz alkalmazkodó tanítási eszközök, segédletek, tananyag, Nemzeti alaptanterv kiegészítés. Tavasz óta nem kaptak a tanárok semmiféle, központilag szervezett továbbképzést arra vonatkozólag, hogyan is kellene a digitális eszközöket hatékonyan bevonni az oktatásba. Magyarul: tavasz óta a gyerekek alapvető joga sérül, mert nem kapják meg a koruknak, fejlettségüknek megfelelő, olyan oktatást, amelyet az országban bárhol másutt megkaphat egy másik gyerek. Ahány iskola, annyiféleképp tudtak felfejlődni a digitális oktatás követelményéhez, és ilyen feltételek között azt lehet mondani, hogy ma Magyarországon sérül az egységes köznevelés elve. Pont a nagy centralizálók, akik már szinte a falanszter szintjén hajtják végre a központosítást, mélységesen megsértik azt az elvet, hogy minden középiskolában egyforma oktatásban részesüljenek a gyerekek. Persze, tudunk olyan iskoláról, ahol már nyolc évvel ezelőtt is digitálisan ment a házi feladat, az óra eleji röpdolgozat, amit  a gyerekek a mobiljukon írtak meg, és fél másodperc múlva ott volt kijavítva, és rajta volt mindenkinek a jegye. Csak, hát ez a marginális kisebbség. Ami az érettségit illeti, arról korábban is az volt, most is az a véleményünk, hogy az írásbeli helyett az év végi jegyeket kellene figyelembe venni, és szerintünk csak a szóbeliket kellene megtartani olyan rendszerben, hogy a gyerekeket időpontra hívják be, ami azt jelentené, hogy az iskolában nem találkoznának, keverednének egymással. 

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádióban reggel arról beszélt, hogy a jövő héten hoznak döntést az érettségizőkről és tanáraikról, arról, hogy az oltás szempontjából „előrehozzák-e őket”. 

Ahogy elnézzük az oltás megszervezését, erre a vezetésre semmi ilyen feladatot nem lenne szabad bízni. Felháborító ez a „kit hozunk előre, kit nem” dolog. A pedagógusoknak, az iskolában dolgozóknak – mint olyan közalkalmazottaknak, akik nap mint nap sok gyerekkel, szülővel érintkeznek, és így gócpontot képezhetnek a társadalomban – már régen meg kellett volna kapniuk az oltást. Az pedig a  miniszterelnököt minősíti, hogy miközben majd’ egy éve az egész világon pandémia van, Magyarországnak 2021. január 23-án még mindig nincs nyilvánosságra hozott, számon kérhető oltási terve. Ez egyszerűen érthetetlen. Így persze mindenki ötletelhet, hogy mikor, kit hoz előre, vagy sorol hátrébb. Ezért, amikor arról beszélünk, hogy a Batthyány-kormány volt 1848-ban hazánk első felelős „ministeriuma”, és Batthyányi Lajos az első felelős miniszterelnök volt, akkor azt kell mondjuk, hogy ma felelős vezetése nincs Magyarországnak, csak vezetése. És ez nagy különbség. Az, hogy a mai kormány nem hajlandó vállalni a felelősséget azért a 9,5 millió állampolgárért, ahogy azért se, amit tesz azokért, akik itt vannak, egészen biztos. Egy miniszterelnök ne mondjon olyat, hogy kit hoz előre, kit nem, neki egy dolgot kellene mondania, hogy ezen és ezen a honlapon lehet megtekinteni Magyarország számon kérhető oltási tervét.