Szúnyoginvázió Magyarországon - mit tehetünk?

HírKlikk 2019. június 13. 05:00 2019. jún. 13. 05:00

Ami a laikusnak szúnyoginvázió, nem biztos, hogy valóban az, illetve az egyéni kellemetlen „szúnyogérzet” sem jelenti automatikusan az irtás kudarcát. A 24.hu Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársát kérdezte.

Valóban szúnyoginvázióról beszélhetünk abban az értelemben, hogy sokkal több a csípőszúnyog, mint az előző évek hasonló időszakában volt – erősítette meg a 24.hu-nak a szakember és hozzátette, ártéri és oldalfoltos szúnyogokról van szó, iszonyú tömegük oka pedig az elmúlt időszak időjárásában, illetve a klímaváltozás évek óta érzékelhető hatásában keresendő.

Ez a két faj ugyanis speciális érzékszervei segítségével felkutatja azokat a területeket, amelyeket nagy esőzések, áradás során elönt majd a víz, és oda rakja le petéit, egyelőre a szárazra.

A szúnyogtojások akár tíz évet is kibírnak anélkül, hogy fejlődésnek induljanak, az elmúlt évek aszályos, száraz időszakaiban nagyon sok pete halmozódott fel.

A rendkívül csapadékos május, a Dunán levonuló ritka, kétcsúcsú árhullám most aztán mindent elöntött, évek óta halmozódó tojások milliói és milliói indultak fejlődésnek, folyamatosan ontják a vérszívókat.

Kemenesi szerint tudományos értelemben a szúnyoghelyzet kaotikus. A természetnek megvan a maga rendje, a szokásos tavaszi áradások indítják a szúnyogok fejlődését, majd az év során egyre más és más fajok jelennek meg nagyobb tömegben.

Ez a rend most felborult, az ártéri és oldalfoltos szúnyogok hirtelen nagy tömegű megjelenése egyáltalán nem szokványos június közepén.

A hazánkban elterjedt, mondhatni egyeduralkodó kémiai gyérítés nemcsak káros, mert a szúnyogokkal együtt megöli a repülő rovarok nagyjából 90 százalékát is, hanem pusztán tüneti kezelés. Az irtás idején kifejlett szúnyogokat a méreg elpusztítja, de a tojásokra, lárvákra hatástalan, néhány nap múlva ugyanolyan tömegben jelennek meg az újabb és újabb generációk – emeli ki Kemenesi Gábor.

Kemenesi Gábor régóta a biológiai gyérítés országossá tételét szorgalmazza: a tenyészhelyekre kiszórt anyag a petéket és a lárvákat pusztítja, magyarán hatékonyabb, emellett más élőlényekre ártalmatlan.

Jelen helyzetben marad a csapkodás, a szúnyogriasztók, keressük az égen a permetező gépeket és bízzunk a természetben: a szárazság, a kánikula komoly rendet vág majd a vérszívók soraiban.

Forrás: 24.hu