Szuperkórház, szuperköltségek, szupercsalás

Németh Péter 2019. augusztus 23. 12:12 2019. aug. 23. 12:12

Legyünk csak nyugodtan demagógok: vajon hány futballstadion épült az Orbán-kormány elmúlt kilenc évében, és mi minden fog épülni annak érdekében, hogy megvalósulhasson Orbán Viktor álma – nem fog – és Magyarország olimpiát rendezhet. És vajon hány új kórház került átadásra ugyanezen idő alatt, és beszéljünk most csak a fővárosról, Budapesten.

Kommunikációban időről időre megjelenik, hogy hova és milyen központi kórházat terveznek, aztán új tervek látnak napvilágot, de láthatóan, érzékelhetően a kormányzatot valójában egyáltalán nem zavarja, hogy az egészségügy romokban van. Most ugyan egy volt kórházigazgatót nevezett ki a minisztérium élére a kormányfő, ez a miniszter azonban a jelek szerint többet foglalkozik a Bibliával, mint az ágazat feljavításával.

Az utóbbi napokban fellángolt a vita az új szuperkórház koncepciója körül, noha semmi nem történt, ahogy általában fogalmaznak: egy kapavágás sem. Illetve: ez így nagyon nem pontos, mert kapavágás nem történt, de máris rengeteg pénzt költöttek el rá, nem tudni pontosan, hogy mire.

Annyi azonban tudható, hogy a helyszínt kijelölték – már ez is nagy szó -, sőt milliárdokat is költöttek rá, hogy megszerezzék. Mármint, hogy megszerezze az állam. A földdarab, ahova a kórház épülne az M1-M7 közös szakasza mellett húzódik és többek között a XI. kerületi önkormányzat volt a tulajdonosa.

A Fidesz által uralt és vezetett kerület vezetése ingyenesen adta át a maga tulajdonrészét – szép és nemes gesztus, nem is támadnám az ilyen nagylelkűséget, sőt… - a másik tulajdonos, bizonyos Tamás László már nagyon is üzletemberként gondolkodott: 4.4 milliárdban alkudott meg az állammal.

Hogy ez mennyire volt hosszú és kemény alkufolyamat, azt nem tudhatjuk, így nem is vagyok hajlandó felülni annak a pletykának, amely a keménységet megkérdőjelezi, pusztán azért, mert az illető urat Fidesz-közeli vállalkozónak tartják. Nyilván nem kötött rossz üzletet, hiszen egy olyan területet adott el, amelyet – egyes állítások szerint – a gaz vert fel, már csak azért is, mert szűz föld, nincs közművesítve, ez a feladat az új tulajdonosra, az államra vár.

További jelentős összegek is kirepültek már a szuperkórházra az állami kasszából, többszázmillió kommunikációra, tervre, és állítólag műszerekre is. Ez utóbbit azóta hivatalosan cáfolták, nem biztos, hogy azért, mert nem igaz, hanem mert érthetetlen és felfoghatatlan.

László Imre szerint, bár neki sincsenek biztos információi, azért elképzelhetetlen ez a költés, mert a műszerek öt év alatt – ekkorra tervezik a kórház átadását – tökéletesen elavulnak. A DK országgyűlési képviselője, az ellenzék újbudai polgármester-jelöltje igazán autentikus nyilatkozó, hiszen tíz évig vezette a Szent Imre Kórházat, lévén maga is orvos.

A most politikusként dolgozó szakember szerint egy orvosi műszer az évek során elavulhat, amortizálódik, ráadásul erkölcsi veszteséget is szenved: senki nem akar egy öreg modellt venni telefonból sem, ugyanez vonatkozik az orvosi műszerekre is. László Imre hozzátette azt, amit Mihályi Péter egészségügyi közgazdász is kiemelt: ha minden rendben is lenne a szuperkórház elképzeléseivel, vajon honnan lesz hozzá elegendő szakember, orvos, ápoló.

Az egészségügyi dolgozók kiáramlása külföldre, bármennyire is az ellenkezőjét állítja a kormány, nem állt le, változatlan ütemben ürül ki a szakma itthon. És még egy fontos, eddig nem hallott elemet emelt ki László Imre: a terv szerint az új kórháznak 1.2 millió beteget kellene ellátnia, és ehhez 1200 ágy állna a rendelkezésére. Ez képtelenség, jelentette ki a képviselő, szerinte ugyanis lehetetlen ez a vállalás. Ahhoz, hogy az elképzelés működjön, hangoztatta László, szatellit-kórházakat is építeni kellene, ilyenek azonban nincsenek a tervben.

Abban a tervben, amely 250 milliárdot irányoz elő a beruházásra, azaz felfoghatatlanul magas összeget. Ugyanezt a célt meg lehetett volna valósítani – állítja a volt igazgató – 30 milliárdból, ha a Szent Imre Kórházat fejlesztették volna tovább. Igaz, abból akkor nem lehetett volna ellopni csak jóval kevesebbet – így a politikus -, míg 250 milliárdot úgy sem fog tudni ellenőrizni senki.

Összességében tehát elmondható: az új szuperkórház rossz helyen, szuper sok pénzből, rossz koncepció alapján épül fel. Hogy mikor az is kérdéses, tekintettel arra, hogy az eredeti elképzelés szerint 2022-ben adták volna át a létesítményt, most pedig már 2024-nél tartunk. „Az időpont és az ár is módosulni fog még” – foglalta össze véleményét László Imre. Mindkettő rosszabb lesz.