Találgatások Vajna Tímea örökségéről

HírKlikk 2019. július 17. 08:56 2019. júl. 17. 08:56

Vajna Tímea áprilisban Andy Vajna örököseként írt alá egy, a TV2 csoport eladásához köthető dokumentumot. Az okirat szerint az özvegy a januárban elhunyt filmproducer bizalmi vagyonkezelőjének, az Andrew G. Vajna Revocable Trustnak az örököse és a kedvezményezettje.

Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy Vajna Tímea lenne az egyedüli örökös, és azt sem, hogy Andy Vajna 50 és 100 milliárd közöttire becsült vagyona teljes egészében az özvegyet illeti - áll a 24.hu cikkében.

Ennek nem csak az lehet a jele, hogy Vajna Tímea árulja a Lamborghinijét és most kevesebb pénzből kell gazdálkodnia, mint korábban. Hanem arról is hogy nem tudni, hogy ebben az öröklést segítő, az Amerikai Egyesült Államokban létrehozott bizalmi vagyonkezelőben pontosan mi van benne a Vajna-vagyonból. Ráadásul a vagyonkezelőnek van még egy képviselője is, Samuel R. Falconello, a milliárdos egykori üzlettársa.

Az ilyen, angol nevén revocable/irrevocable living trust lényege, hogy a végrendelkező még az életében elkülönít bizonyos vagyontárgyakat, majd a kívánt elemeket, például egy ingatlant, beleteszi a vagyonkezelőbe, mást viszont kihagy belőle.

A bizalmi vagyonkezelőknek több előnye is van, például alkalmasak az adófizetés elkerülésére, vagy csökkentésére, az abba tett vagyontárgyak mentesülnek a végrendeletet vizsgáló bírósági eljárás alól, illetve hiába válnak az USA-ban a végrendeletek egy idő után mindenki számára nyilvános dokumentummá, a living trustok magándokumentumnak számítanak, így csak akkor derül ki, hogy ki mit örökölt, ha azt maguk az érintettek hozzák nyilvánosságra.

Ezen felül a szabályok minden amerikai államra érvényesek és külföldi vagyontárgyak is belekerülhetnek, ha a másik országban is elismerik ezt a fajta öröklési módot. A magyar törvények ilyenek, tehát Vajna amerikai living trustjába gond nélkül bele lehet tenni magyar vagyontárgyakat is. Az biztos, hogy a trust tulajdonában van egy értékes Los Angeles-i ingatlan, de hogy ezen kívül még mi van benne, nem tudni.

Körülbelül 5 évvel ezelőtt Andy Vajna vagyonának nagy részét ebben a bizalmi vagyonkezelőben tartotta, akkor, amikor megszerezte a magyarországi kaszinók egy jelentős részének koncessziós jogát. Ekkor derült ki egy hivatalos dokumentumból, hogy a kaszinókat és a magyar érdekeltségeket összefogó vagyonkezelőt, az AV Investments Kft.-t egy offshore céghálón keresztül birtokolta, amelynek a tetején állt az Andrew G. Vajna Revocable Trust. 2015-ben, miután a lapok megírták, hogy offshore-ozik, a saját nevére vette az AV Investments-et.

Tavaly év végén, nem sokkal a halála előtt aztán újabb fordulat következett, amikor a magyar érdekeltségek az amerikai Cinergi Pictures Entertainment tulajdonába kerültek, ennek a cégnek körülbelül a fele pedig a frissen alapított AV Perfekt Kft.-hez. Ez utóbbi tulajdonosa és ügyvezetője papíron még mindig Vajna és a cég még a 2018-as beszámolóját se adta le, pedig annak a határideje május 31-én lejárt. A most közzétett és Vajna Tímea által szignált dokumentum azonban arra utal, hogy a tulajdonosi láncba visszakerült a bizalmi vagyonkezelő.

Forrás: 24.hu