Tállai: a szociális területen is sikeresen és hatékonyan lehet felhasználni az uniós pénzeket

HírKlikk 2020. január 15. 17:08 2020. jan. 15. 17:08

A tavalyinál közel harmincmilliárd forinttal több pénzt fordít idén a kormány szociális ellátásokra – jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán, Mezőkövesden.

 Tállai András egy projektzáró rendezvényen arról beszélt: az elmúlt kilenc évben a kormány komoly eredményeket tud felmutatni a pénzügyi áldozatvállalást illertően. A gyermekétkeztetés támogatására 2010-ben 32 milliárd forintot fordított, míg az idei költségvetésben erre már 82 milliárd forint áll rendelkezésre.     

A gyermekek otthongondozási díja 2019-ben 100 ezer forintra nőtt, míg ebben az évben további 24 százalékkal emelkedik és a bővülés 2022-ig biztosan folytatódik – tette hozzá, jelezve, hogy a tavaly 15 százalékkal megnövelt ápolási díj 2020-ban további öt százalékkal lesz magasabb.

Az államtitkár emlékeztetett: az elmúlt esztendőben szociális ellátásokra összességében közel 200 milliárd forint jutott. Erre a területre az idei költségvetésben mintegy 27 milliárd forinttal több forrás van elkülönítve.     

A szerdán lezáruló és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósult kezdeményezést ismertetve, Tállai András kifejtette: az 2017-ben indult 1 milliárd forintos keretösszeggel és 109 járásban segített nehéz sorsú embereken.

A projekt során – egyebek mellett – élelmiszercsomagokat osztottak és életviteli tanácsokkal is ellátták a 10 ezernél több érintettet – mondta.     

A most befejeződőhöz hasonló szociális programok támogatása továbbra is kiemelt kormányzati célkitűzés marad – jegyezte meg, kitérve arra is:

a szerdai projektzárón ismertetett munka eredménye igazolja, hogy a kabinet kiemelt céljaival összhangban, ezen a területen is sikeresen és hatékonyan lehet felhasználni az uniós pénzeket.

Forrás: MTI/Hírklikk