Támadnak a kiberek

Föld S. Péter 2021. május 11. 19:29 2021. máj. 11. 19:29

A járvány kitörése óta, vagyis bő egy éve, hatszor kellett túlterheléses támadásra hivatkoznia a kormánynak. Ennyiszer magyarázták kibertámadással, hogy zavar keletkezett a vakcinákkal kapcsolatos kormányzati portáloknál. Legutóbb április 30-án volt erre példa, amikor a Pfizer oltóanyagra lehetett időpontot foglalni. Pontosabban, csak lehetett volna, mert a rendszer, nem sokkal az indulás után összeomlott.

Néhány nappal korábban jelentették be, hogy az azóta Black Friday-nek is nevezett pénteki napon a regisztráltak jelentkezhetnek a Pfizer vakcinára. Nagy volt az öröm és az érdeklődés, még ha sokan a kormány (értsd: Orbán Viktor) részéről egy különös szándékot véltek a hirtelen jött lehetőség mögött felfedezni. Jelesül, hogy a miniszterelnök által kitűzött határidőre meglegyen a 4 millió beoltott ember. Orbán ugyanis nem a járványhelyzet alakulásához, hanem ehhez a célszámhoz kötötte, hogy hosszú idő után, újból nézők előtt lehessen futballmeccseket rendezni. S bár hivatalosan tagadták, sokan máig azt gondolják, hogy az FTC szombati bajnoki mérkőzésére lett kihegyezve ez a célszám. A várható tumultusra egyébként a miniszterelnök is ráerősített, mégpedig azzal, hogy szokásos péntek reggeli rádióinterjújában megemlítette: minél többen foglaljanak időpontot, mert aki most lemarad a Pfizerről, az legközelebb csak hetek múlva juthat újabb lehetőséghez.

Ezt követően, már nem sokkal az indulás után lefagyott az időpontfoglalási honlap. A bajt tetézte, hogy ezzel együtt az a rendszer is működésképtelenné vált, amellyel a háziorvosok recepteket írhattak (volna) fel a betegeiknek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár a hibát nem tudták gyorsan elhárítani, a felelősöket, ha nem is név szerint, hamar megtalálták. Terheléses támadás érte a honlapot, hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján, és még azt is hozzátették, hogy felelőtlen elemek műve volt a kibertámadás. 

Nem mindenki volt ezen a véleményen, a legtöbben úgy gondolták, hogy valójában annyi történt, hogy túlságosan sokan akarták beoltatni magukat a magyar lakosság körében népszerű Pfizer vakcinával. Ezt a vélekedést Gulyás Gergely sem zárta ki, a kancelláriaminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a vizsgálat még tart, korai lenne bármit is mondani, de nem kizárt, hogy mégsem terheléses támadás, hanem a túlságosan nagy érdeklődés okozta a bajt.

Nem sokkal ezután a rendőrség újból előállt a terheléses kibertámadás verziójával, s közölték, hogy a honlapot ért támadás miatt nem működött a rendszer. Igaz, a támadás tetteseit még nem találták meg, vagy, ha igen, azt nem kötötték a nagyközönség orrára. Az viszont felettébb biztató, hogy a lakosság által nem kedvelt, sőt, mondhatni, kifejezetten elutasított kínai Sinopahrm vakcina esetében a honlap és az azt szolgáló rendszer eddig még soha nem omlott össze. Terheléses kibertámadásnak nyoma sem volt, amivel nem azt akarjuk mondani, amire a legtöbben gondolnak: hogy – amint azt a háziorvosok több alkalommal is jelezték – a kínai oltóanyagra úgyszólván lasszóval kell fogni a jelentkezőket.

Az viszont biztosnak látszik, hogy hacsak nem jön közbe semmi, akkor hamarosan vagy többet tudunk a terheléses támadás részleteiről és elkövetőiről, vagy nem.