Tarlós aggódhat: váratlanul sikeres az ellenzéki előválasztás

Nagy András 2019. június 18. 06:50 2019. jún. 18. 06:50

Pulai András, a Publicus Intézet stratégai igazgatója és Kiss Ambrus, a Policy Agenda ügyvezetője a budapesti előválasztási küzdelem legújabb fejleményeit elemezve egyaránt arra jutott, hogy Tarlós Istvánt igencsak szorult helyzetbe hozta az ellenzék váratlanul sikeres főpolgármester-jelölti választási folyamata.

„Tarlós bizony kopik” - jelentette ki Pulai András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfő este. A Publicus Intézet stratégai igazgatója ezt nem hasraütésszerűen mondta be, hanem az intézet fél évvel korábbi, illetve friss közvélemény-kutatási eredményeinek összesvetéséből vonta le. Hozzátette, hogy három mutató alapján is bátran ki lehet ezt jelenteni.

Az egyik a jelenlegi főpolgármester népszerűsége, amely az utóbbi hónapokban 5-7 százalékot zuhant. Ezzel párhuzamosan az alkalmassága is körülbelül 5 százalékot esett, illetve a rá szavazók száma is csökkent. Az elemző szerint a változás okozói a baloldali ellenzéki szavazók.

Azok a szavazók, akik még fél évvel ezelőtt is alkalmasnak tartották Tarlóst, mára a legesélyesebb kihívóra – a Publicus felmérése szerint Karácsony Gergelyre – adnák a voksukat, így eljutottunk oda, hogy „kábé fifti-fiftire áll a meccs” – jelentette ki Pulai, felhívva a tévénézők figyelmét, hogy fél évvel ezelőtt Tarlós még nyolc százalékkal vezetett Karácsony előtt.

A műsor másik vendége, Kiss Ambrus szerint ebben mindenképpen szerepet játszott az, hogy „a januári előválasztás egy sikertörténet volt az ellenzéki szavazótábor számára”. Már csak azért is, mert váratlanul sokan mentek el, és mert átmozgatta a fásult ellenzéki közeget. A Policy Agenda ügyvezetője szerint az, hogy a második fordulóban ismét több komoly jelölt mérkőzik meg, ismét egy olyan hangulatot teremt, ami optimizmusra ad okot. Kiss Ambrus becslése szerint egyébként a második fordulóban közel 60 ezer fővárosi fog szavazni.

Emellett az ellenzéki szavazótábor az EP-választáson azzal szembesült, hogy ha képesek összeadni az erejüket, akkor leváltható a Fidesz a fővárosban. Ez megint növeli a választási kedvet – tette hozzá. Pulai András pedig itt arra hívta fel a figyelmet, hogy végre megjelentek potenciális kihívók a színen. Amint elkezdett kicsúcsosodni az ellenzéki oldalon a vezető személy, elkezdtek az ellenzéki szavazók is hinni abban, hogy bizony Tarlós és a Fidesz a fővárosban leváltható.

A műsorvezető Rónai Egon pedig úgy összegzett: aki megnyeri az ellenzéki előválasztást, az azzal a lélektani előnnyel indulhat neki az őszi főpolgármester-választásnak, hogy ő már győztes. Tehát az az ellenzéki szavazó, aki Tarlós leváltását akarja, egy győztes jelöltre adhatja le a szavazatát.